Molk ima visoko ceno 

Spoštovani sosed Bernard, v tvoj osmomarčevski pamflet se ti je prikradlo nekaj netočnosti. Lahko bi ti jih nanizala kar čez domači plot, ko pelješ psa na sprehod, a ker je Mladina verodostojna revija, želim, da tudi bralci »slišijo« za popravke. Torej: Feri Žerdin (tudi nekdanji novinar Mladine) je bil član skupinice, ki je za brucovanje prekmurskih študentov februarja leta 1963 v dveh nočeh spisala študentski časopis Bruc. Ta je bil že naslednje jutro zaplenjen. Feri ni bil v preiskovalnem priporu, kot navajaš. Priprta sta bila Branko Šömen in Rudi Ringbauer. Feri verjetno ni ostal na prostosti zato, ker bi bil manjši grešnik od drugih dveh, temveč zato, da so enega od trojice lahko nadzorovali, s kom se druži. To vem, ker se je družil z menoj in sva imela za seboj večkrat nekoliko nerodno »spremstvo«. Ne vem, če se je prav Feri spraševal o smislu Titove štafete, ker avtorji prispevkov niso podpisani. Tudi (neodgovorno) uredništvo je bilo skupno.

Da bi moral Feri postati urednik Dela? Mislim, da si tega niti najmanj ne bi želel. Da je bil zaradi tega obstranec? Mislim, da ni bil. Po Mladini je bil novinar zelo branega TT-ja, ITD-ja, pozneje Teleksa. In tudi urednik je postal. A pozneje, ko ga je to delo zanimalo. Bil je urednik gospodarske revije, ne politične, do smrti. Rudi je postal odvetnik, Branko je napisal več filmskih scenarijev, izdal vrsto romanov in pesniških zbirk. Nihče od njih ni bil obstranec. Da bi se kdaj počutil kot žrtev režima? Tudi to ne. Fantje so bili res nekoliko objestni, vendar so se zavedali, da kritična satira ni zaželena. Pa so Bruca vseeno napolnili z njo. In dobro se je bral, Bruc. Pa tudi sodnik ga ni vrgel z univerze. Vrgli pa so jih iz študentskega doma. Glavnemu uredniku Mitji Gorjupu je priznaval sposobnost in politično spretnost. Z duhovitostjo pa se je res znal hitro odzvati.

Sem pa vesela, da si obudil spomin na Ferija. Pomeni, da ga tudi ti še malo pogrešaš. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.