IK, STA

 |  Svet

Avstrija zbira predloge za podobo t.i. Hitlerjevega balkona

Omenjeni balkon je eden od krajev, o katerem se v Avstriji največ govori, a je bil obenem več desetletij tabu. Protinacistične organizacije so sicer že večkrat pozvale, naj t.i. Hitlerjev balkon mestne oblasti uničijo.

Nacistični voditelj Adolf Hitler med govorom v Berlinu

Nacistični voditelj Adolf Hitler med govorom v Berlinu
© British Pathé / YouTube

Hiša avstrijske zgodovine na Dunaju je v minulem tednu začela zbirati predloge o tem, kakšna bi bila prihodnja podoba balkona v historičnem delu mesta, na katerem je nacistični voditelj Adolf Hitler v znanem govoru pred 81 leti razglasil priključitev Avstrije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjeni muzej sodobne zgodovine, ki so ga odprli novembra lani v zgradbi s t.i. Hitlerjevim balkonom, ustvarjalne ideje zbira v obliki risb, skic, fotografij z mobilnim telefonom in drugih podob. Zainteresirani lahko svoje zamisli naložijo na splet. Tiste, ki bodo dobile največ všečkov, bodo predstavili na jesenskem dogodku.

Balkon oziroma terasa z neoklasicistično dekoracijo trenutno ni v rabi.

Balkon je "eden od krajev, o katerem se v Avstriji največ govori, a je bil obenem več desetletij tabu", je zapisal muzej v izjavi. "Želimo sprožiti javno in široko soočenje s tem zgodovinsko obremenjujočim krajem," je povedala direktorica muzeja Monika Sommer.

Balkon oziroma terasa z neoklasicistično dekoracijo trenutno ni v rabi. Je pa muzej postavil zvočno instalacijo, ki dvakrat dnevno odmeva na prostranem trgu pred stavbo v spomin na tiste, ki jih je aneksija "utišala", še poroča AFP.

Protinacistične organizacije so sicer že večkrat pozvale, naj t.i. Hitlerjev balkon mestne oblasti uničijo. 

hRSwWuVtHF4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.