IK, STA

3. 4. 2019  |  Družba

Naplavilo kitovko z več kot 20 kilogrami plastike v želodcu

Še en dokaz, zakaj je plastika eden najhujših sovražnikov vseh morskih vrst

Plastika v želodcu kitovke

Plastika v želodcu kitovke
© YouTube / SEAME Sardina

Pred obalo turističnega otoka Sardinija je naplavilo truplo kitovke, ki je imela v želodcu več kot 20 kilogramov plastike. V želodcu breje kitovke so med drugim našli nakupovalne vrečke, vrvice, plastične krožnike in embalažo pralnega praška, so v ponedeljek sporočili iz okoljske nevladne organizacije Svetovni sklad za naravo (WWF).

Osem metrov dolga samica kita glavača je bila breja, zarodek, ki je bil dolg že dva metra, pa se je začel razkrajati že v notranjosti matere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vzrok pogina kitovke še ni znan. Truplo je naplavilo v bližini letovišča Porto Cervo.

"Plastika je eden najhujših sovražnikov vseh morskih vrst," so opozorili pri WWF. Želve, ribe in kiti pogosto pogoltnejo plavajoče delce plastike ali se celo zapletejo v njih, zaradi česar lahko poginejo.

To je že drugi primer poginulega kita v zadnjem mesecu, v katerem so našli večjo količino plastike. V sredini marca so pred obalo Filipinov odkrili mladega kita, ki je bil v želodcu okoli 40 kilogramov plastike.

PREBERITE SI TUDI:

CpTmgGhL85w

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.