AS, STA

 |  Svet

Salvini ustanavlja evropsko zavezništvo desničarskih strank

Na zborovanju Proti Evropi zdrave pameti naj bi italijanski notranji minister predstavil zavezništvo "desničarskih populistov"

Italijanski notranji minister in predsednik Lige Matteo Salvini

Italijanski notranji minister in predsednik Lige Matteo Salvini
© WikiCommons

Italijanski notranji minister Matteo Salvini naj bi v ponedeljek napovedal, da bo za vstop v Evropski parlament svojo stranko Liga povezal v evropsko zavezništvo desničarskih strank, poročajo italijanski mediji. Zborovanje v Milanu naj bi potekalo pod geslom Proti Evropi zdrave pameti, Salvini pa bo na njem hkrati predstavil program stranke na evropskih volitvah in listo Lige, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Na predstavitvi zavezništva notranji minister in predsednik Lige pričakuje okoli 20 strank iz vse Evrope, med njimi zagotovo predstavnike avstrijskih svobodnjakov (FPÖ), madžarske stranke Fidesz Viktorja Orbana, francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen, nizozemske svobodnjaške stranke (PVV) Geerta Wildeersa, Alternative za Nemčijo (Afd) in desno-populističnih Švedskih demokratov (SD). Seznam udeležencev sicer uradno še ne obstaja.

V odzivu za italijanski časnik La Stampa se je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani oddaljil od zavezništva, kjer naj bi po njegovih besedah šlo za koalicijo desničarskih populistov, ki je sama po sebi protislovna, saj si vsaka stranka prizadeva za obrambo lastnih nacionalnih interesov.

Preberite si še:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.