Saša Eržen

 |  Mladina 17  |  Kultura  |  Hudo

Mocoro

Robotski praholovec

© Arhiv Mladine

Izraz praholovec sicer uporabljamo za predmete, ki so načeloma neuporabni in se na njih na policah nabira prah, a tale izdelek, poimenovan mocoro (izg. mókoro), dejansko lovi prah tako, da se kotali po tleh, na policah, pod posteljami in omarami. Plastična gladka robotska žogica s premerom 10 centimetrov je oblečena v kosmato prevleko iz mikrovlaken, ki pritegne prašne delce, dlake ter vso podobno umazanijo in je snemljiva. Po uporabi prevleko s pomočjo posebne krtačke očistimo z vodo, lahko jo tudi peremo v pralnem stroju. Žogica deluje na baterije tipa AA, ki zdržijo tri ure, nato jih je treba zamenjati oziroma ponovno napolniti. Z baterijami samodejno varčuje tako, da se po četrt ure kotaljenja ustavi in jo je treba rahlo spodbuditi, da se ponovno požene. Paziti moramo, da ne štrbunkne z višine ali se zatakne pod nižjim pohištvom, saj nima vgrajenega kakšnega posebnega senzorja, ki bi ji to preprečil. Preproge je sicer še vedno boljše čistiti s sesalcem, robotska dlakasta žogica, ki se živahno kotali sem ter tja, pa je na gladkih tleh verjetno kar dobro nadomestilo za metlo ter tudi zabavna igrača za mačke in pse.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.