Čigav je minister Šabeder?

Problem na področju družinske medicine je nastajal zadnjih 20 let.

Vse dosedanje vlade so imele možnost rešiti problem. Prav vsakemu ministru sem pisala in ga opozarjala, da se bo sistem v prihodnosti razsul, pa se niti eden ni lotil problematike.

Pri nas se je to zgodilo z neplanskimi odstotnostmi. Ves čas smo aktivno iskali zdravnike, ki pa jih na žalost ni. Na to sem opozarjala že od leta 2006 (katera in kakšna vlada je takrat bila, mi je čisto vseeno ).

Mislim, da niti z eno besedo nisem podpirala privatništva. Mogoče samo podatek: na področju ZD Kranj sta zgolj 2 koncesionarki -ena družinska in ena šolska zdravnica.

Naši zdravniki se žrtvujejo za izboljšanje razmer na področju družinske medicine. Pa niti ne zase, temveč želijo urediti razmere za mlajše, sami pa vedo, da registrirani bolniki ostanejo pri njih. Zdravniki, ki so dali odpoved, so in še vedno mislijo resno. Starejši zdravniki z vztrajanjem postavljajo na kocko vsa svoja napredovanja. Nazaj jih lahko zaposlimo le kot začetnike, če se jim samo za en dan prekine delovno razmerje. Izjemoma jim lahko dodamo 5 plačilnih razredov ob tem, da mora to potrditi MZ in župan. Sami si lahko izračunate, na kakšno mesto padejo? Med njimi so tudi takšni, ki so 4 leta pred upokojitvijo … Zagotovili so mi, da se vrnejo nazaj k nam, če bodo sprejete njihove zahteve.

Dolga leta smo morali na naši območni enoti Kranj opredeljevati bolnike nad normativ. To lahko preverite na strani ZZZS, ki je javno dostopna. Ne samo, da so nas v to prisiljevali, ampak so nam tudi vsako leto dvignili stopnico in je nikoli nismo mogli doseči. Že z zaprtjem ZD za registracijo novih smo bili s tem zavestno izpostavljeni finančni kazni (to je od januarja 2019). Kot odgovoren vodja sem bila to prisiljena izvesti v izogib večje zbolevnosti med zdravniki. (Ravno zaradi tega so 4 hudo zboleli.) Da pa so naši zdravniki dobro delali, kaže raziskava NIJZ, da se je zdravstveno stanje prebivalcev na področju Kranja izboljšalo, kljub manjšemu številu zdravnikov na prebivalca.

Na žalost zdravniki iz drugih regij samo čakajo in niso glasni, čeprav imajo popolnoma enake razmere. V večini delajo preko zmožnosti. To že ni več varno in kakovostno. Kdo bo stal za njimi, ko bodo naredili napako? Novinarji zagotovo ne. Sistem? Ministrstvo za zdravje?

Končno nas je enkrat vlada vzela zares in se lotila vsaj reševanja problema. Rezultati in ukrepi se bodo seveda šele pokazali in upam, da se bodo odvijali v pravo smer. Z odstopom vlade bi bili postavljeni ne samo na začetek , ampak nazaj in bi prav zares ostalo 50.000 ljudi brez zdravnika.

Mislim, da prav nobenemu izvoljenemu poslancu ne bi bilo v čast, da se to zgodi. Kdo bo ob tem nosil krivdo?

Zavzemam se, da se reši problem in da bodo zdravniki vsaj imeli luč na koncu tunela.

Mogoče še poziv, končno enkrat stopite skupaj ne glede na stranko in se odgovorno lotite problema, predvsem zavoljo ljudi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.