Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Pamflet

Sami v vesolju

Ko vlada in njeni podporniki izgubljajo kompas

Pred stoletnico praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je predsednik prekmurskega odbora za organizacijo prireditve prišel s predlogom preimenovanja praznika: k aktualnemu imenu bi dodali še nov uvodni del - Dan priključitve Prekmurja. Je udaril slovenski nacionalist, ki bi rad izpostavil, da je Slovenija aneksirala Prekmurje? Verjeli ali ne, to je spregovoril sam Milan Kučan, bivši predsednik Slovenije. Rožljanje z imperialističnim besednjakom daje vtis, kot da je Slovenija velesila, ne pa dežela, v katere interesu je ustvarjati čim bolj taktne odnose s sosednjimi državami.

Istočasno se poslanci Levice ob podpori tudi drugih strank zavzemajo, da v parlamentu odvzamejo mandat Ferencu Horvathu. Ta predstavlja madžarsko manjšino, hkrati pa je še predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, kar je po mnenju KPK nezdružljivo. Poslanec Levice Matej Vatovec je zahtevo ubesedil z argumentom, »da gre za koncentracijo moči in tudi različnih predstavniških funkcij v eni sami osebi.«

Zanimivo, ko je mesec pred tem poslanec SD Milan Brglez postal predsednik Šahovske zveze Slovenije nismo slišali identičnih zahtev, da bi mu morali odvzeti mandat. Še bolj nenavaden je timing: sredi oktobra je premier Marjan Šarec uradno naznanil, da je koalicija podpisala dogovor o podpori s predstavnikoma madžarske in italijanske manjšine. Poslanec Horvath je bil tudi takrat na predsedniški funkciji manjšinske organizacije.

Če mu bo večina odvzela mandat, bo to čudovit prispevek slovenske države k sožitju v Prekmurju, saj bodo s tem tamkajšnji Madžari ostali brez zastopnika v parlamentu. Poraženi tekmec na volitvah manjšincev ga pač ne more nadomestiti, saj bi po tej logiki ob hipotetičnem odvzemu županske funkcije Zorana Jankovića postal župan drugouvrščeni na županski tekmi Anže Logar!?? To bi bilo skregano s pametjo in demokracijo.

Sicer pa je podobni odvzem poslanskega mandata Janezu Janši pred leti odpravilo Ustavno sodišče, ki ga je ocenilo za protiustavnega. A reč je še bolj absurdna: če odvzamejo poslansko funkcijo Horvathu, bodo mar potem v Prekmurju izpeljali nadomestne volitve za poslanca in predstavnika madžarske skupnosti?

Ta lahkotnost vodenja državnih stvari poteka v duhu, da sta Slovenija in njena oblast sami na svetu, da nista dolžni spoštovati lastne ustave in mednarodnih pogodb. Zdaj je presenetil zunanji minister Miro Cerar, ml., ko je povedal, da na zahtevo obrambnega ministrstva Slovenija umika svoje vojake iz vojaške misije v Maliju. Še dan poprej na vrhu EU sklenejo, da je treba vztrajati v teh misijah, potem pa ekipa ministra Karla Erjavca prek noči obrne državno politiko na glavo. Večni minister Erjavec je resda politik s sedmimi življenji, a za potrebe svoje kariere uzurpira ministrsko moč. Zdaj samovoljno odstavitev vojaškega poveljnika Mihe Škrbinca na novo utemeljuje, da so na vojaški nočni vaji na Počku streljali s pretežkimi havbicami. Trenutek za tem je ameriška ambasada v Ljubljani najavila, da ZDA ustavljajo vse svoje nadaljnje aktivnosti v skupnih vajah.

OK, vlada bi lahko radikalno sklenila, da ugodi domačinom in zapre vojaški poligon, ali pa, da bo naredila temeljito analizo okoljskih vplivov zaradi vojaških vaj, in bo topovsko ter tankovsko streljanje korenito omejila. A nič od tega, vse poteze vodijo le karierni prebliski ministra Erjavca.

Ta hip so vladne besede v celoti izgubile stik z realnostjo. Ko je skupina migrantov ugrabila belokranjskega starčka in je v Beli krajini zavladal preplah, sta premier in policijski minister javila, da je vse v najlepšem redu, da policija obvladuje položaj. No, že v naslednjih dneh sta na mejo poslala nove enote policistov in oddelek vojakov ter najavila nakup štirih kilometrov mejne ograje. Ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz podaljšal uvedbo mejnih pregledov na meji s Slovenijo zaradi begunskega navala, se je zunanji minister Cerar, ml. čudil, češ kako varna je naša država. Istočasno pa so deževala poročila o drastično povečanih aretacijah skupin tujcev, ki so ilegalno prečkali mejo. Še kak dan kasneje je potem predlagal italijanskemu zunanjemu ministru, da uvedejo skupne mejne patrulje. – Zakaj, če je stanje enako mirno kot poprej? In sedaj še eno presenečenje – na vprašanje, če bodo podobne patrulje organizirali tudi s hrvaško vlado, je odgovoril, da za zdaj to ni potrebno. Povsem zunaj logike: če je število ilegalnih prehodov na hrvaški meji večje kot na italijanski, zakaj tudi tam ne vpeljati skupnega nadzora?

V teh dneh pa se je oglasil tudi Karitas, ki je poudaril humano noto ter s številkami ponazoril precejšnje število tokrat legalnih migrantov na Slovenskem in priporočil sistemski obrat k večjemu in bolj sistematičnemu učenju slovenščine za priseljence. A manj opazen je ostal pri tem podatek, da se zadnja leta iz države izseljuje skoraj po 20 tisoč Slovencev letno. Številka je pomenljiva - slab odstotek v enem letu. Če se ta trend nadaljuje zgolj v istem tempu, bo v dvajsetih letih 20 odstotkov manj Slovencev!!!??????? Ob enakem priseljevanju bomo beležili petino prebivalstva, ki bo slabo govorila slovensko. Samo knjige in časopisi bodo izgubili petino publike.

Nujen je torej sklic Sveta za nacionalno varnost. Kjer je osrednja tema, kako novo prebivalstvo čim bolj integrirati, predvsem pa, kako ga zbližati s slovenskim jezikom. Prav kurzi, tečaji in delavnice učenja jezika so temeljno sredstvo, ki omogoča reprodukcijo slovensko govoreče kulture.

A premier Šarec še naprej pripoveduje, da teh krucialnih problemov ni, da so le propaganda SDS pred evropskimi volitvami. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.