Levica

Spoštovani, ko dobim v roke Mladino, vedno začnem na začetku. Najprej preberem sporočilne uvodnike Grega Repovža. V zadnji številki se je lotil volilnega neuspeha Levice in na začetku zapisal, da je razlogov za to več. Potem je izključil »stalnico«, (to je: vzvišen in poniževalen odnos do Levice, ki ga, manj ali več, gojijo skoraj vse druge stranke; vsi mediji po vrsti; in od medijev čislane organizacije, ki predstavljajo kapital), in naenkrat so izginili vsi zunanji razlogi. Ostala je samo še slaba ponudba: lista kandidatov za evropske poslance z nosilko liste Violeto Tomić na čelu. Ona naj bi bila najbolj odgovorna za poraz zaradi svoje nesimpatične javne podobe in grobe komunikacije. S tem ji je naložil hudo breme.

Ima Repovž prav? Sklicuje se na pretežen del volilcev Levice. Je res možno, da je seznanjen z njihovimi stališči? Po mojem mnenju v tem pretirava.

Člani Levice (gotovo tudi njeni volilci) so bili po razglasitvi rezultatov volitev vidno razočarani.

Luka Mesec je lahko samo izjavil, da bodo proučili razloge za tak izid. Bo njihova analiza potrdila Repovževo?

Tisti, ki večkrat spremljamo nastope Violete Tomić v DZ in v njegovih delovnih telesih, lahko vidimo, da je njena retorika večkrat ostra, brez dlake na jeziku, vendar ne odbijajoča, in vedno je argumentirana. Ni bilo posebno presenečenje, da je postala nosilka liste. Tudi zato ne, ker Levica ne razpolaga z veliko v javnosti prepoznavnih obrazov. (Poleg nje in Mesca, so še Vatovec, Kordiš, Trček in morda še njeni novi poslanci.) Bi bil rezultat drugačen, če bi bil nosilec liste kdo drug? Tega odgovora ne bomo nikoli poznali. Dobila pa je veliko več preferenčnih glasov, kot jih je Mesec. (Seveda je to lahko samo odraz upoštevanja volilcev, da si on ne želi v Bruselj.) Spogledujem se z mislijo, da razlogi za neuspeh niso samo ti, ki jih je predstavil Repovž, ampak so večplastni. Tičijo lahko tudi drugje. Na primer v preračunljivosti »levih« volilcev. »Za vsak slučaj« so dali svoj glas strankama SD in LMŠ, da bi jima zagotovili dva (po anketah negotova) evropska poslanca. Marsikdo je nihal med Levico in Šoltesom, se odločil zanj, in tako se je preusmerilo kar nekaj glasov. Potem so gotovo še drugi razlogi. Ne zdi se mi pošteno kar tako naložiti vso krivdo na Violetina pleča.

Kakorkoli, treba bo nadaljevati z delom. Zaradi evropskih volitev ni Levica nič manj pomemben in verodostojen partner vladnim strankam, kot nekateri natolcujejo v svoji skrbi ali škodoželjnosti. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.