Pohlevnost in oholost

Naslov članka me spominja na desničarje, saj je pohlevnost eden od pomembnih atributov kateheze. To se je nam pripetilo z ustanovitvijo SDH, vlada ne bo odgovorna za razprodaje premoženja državljanov in DUTB, zavožene kredite ne bodo reševale banke same, ki imajo vso infrastrukturo, pač pa neka organizacija z nejasno odgovornostjo. Iz takšnih jajc se ne more izvaliti kaj drugega kot klopotci. Rezultati so že takšni!

Na žalost imamo na vrhu države politike, ki spominjajo na manekene, igralce in učitelje. Kar je najhuje, izberejo si svetovalce, ki so jim na moč podobni, če pa slučajno svetujejo kaj dobrega, pa se sami ustrašijo in ne prevzamejo nobene odgovornosti za svoje ravnanje. To se na žalost ponavlja v nedogled, sedaj s prodajo Abanke.

Slovenski prebivalci in podjetja iz Slovenije imajo v bankah, ki jih nadzoruje Banka Slovenije, okoli 22 mlrd evrov depozitov v različnih oblikah. NKBM je sedaj kupila Abanko in s tem dobila še dodaten delež depozitov. Končni lastnik obeh bank pa ni kakšna banka, temveč finančni sklad begajočega (fluktuirnega) kapitala. Država se je s prodajo obeh bank takšnemu kupcu finančno zelo izpostavila. S kapitalom (depoziti) razpolaga tuj sklad, ki bo denar obračal po svojih in ne po slovenskih interesih. Njegova odgovornost je skoraj nična, odgovornost za depozite varčevalcev pa večinsko preložena na državo. Za takšen položaj je neposredno odgovorna vlada s predsednikom na čelu, ker je izpostavila državo prevelikim tveganjem. Ni opravičila! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.