Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Pro bono gospodinje

ArtsyBee / pixabay

ArtsyBee / pixabay

Več kot pol Slovencev (55 %) vidi glavno vlogo ženske v skrbi za dom in družino. Smo nad evropskim povprečjem (44 %), daleč nad Skandinavijo (vse pod 15 %), med katoliškima Irsko (52 %) in Hrvaško (60 %). 

Če bi ženske zaposlili za vso neplačano delo, ki ga opravljajo, bi bil to največji sektor svetovnega gospodarstva. Za moške v večini še vedno velja, da v gospodinjstvu "pomagajo", s tem pa se le veča odgovornost, ki jo nosijo ženske. Če ne gospodinjijo, se počutijo krive, kar ima slab vpliv na njihovo zdravje, miselnost, da gre pri hišnih opravilih za "žensko" delo, pa poglablja neenakost tudi na delovnem mestu. Ker doma sočasno nastopajo v več vlogah, jim te predstavljajo več stresa kot služba  –  podatki iz leta 2014 celo kažejo, da so v službi večkrat srečnejše kot doma. 

Čas je, da se od žensk preneha zahtevati pro bono delo drugih in tretjih izmen. Le s spremembo miselnosti, ki jih postavlja za štedilnik, lahko napredujemo k pravičnejši razdelitvi dela. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.