Stanka Prodnik

4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Kultura  |  TV

Naj se že odločijo

Na nacionalki so se spet neuspešno pretvarjali, da so komercialna televizija

Razloge za propad Adrie Airways nam je na TV Slovenija razložil gospod z nahrbtnikom.

Razloge za propad Adrie Airways nam je na TV Slovenija razložil gospod z nahrbtnikom.
© TV Slovenija

V ponedeljek so se v Dnevniku na TV Slovenija odpravili na brniško letališče. Iskat zgodbo tja, kjer so vedeli, da je ni več. Popoldne je šla namreč letalska družba Adria v stečaj in odpovedala še vse preostale lete, česar pa po tednih stalnih odpovedi le redki niso pričakovali. »Je to konec Adrie Airways?« je voditelj Dejan Ladika povprašal novinarko na terenu. »Žal kaže, da je res tako, tudi tukaj na letališču je pomenljivo zelo mirno, očitno so potniki po številnih odpovedih prejšnji teden težave pričakovali tudi danes,« mu je zaupala poročevalka, ki tam niti ni imela več kaj iskati niti ni znala tega izkoristiti in poudariti. A nam je nato predstavila mnenja treh ljudi, ki jih je našla na letališču. Gospod s črnim klobukom je pomodroval, da »če ne zna poslovat, pa naj gre v stečaj, ne«. Natakar iz letališkega lokala je menil, da je »pač fajn, da imaš lastnega prevoznika, pa tudi na številu potnikov in prometu se pozna, tudi v gostinstvu«, in ker ta ugotovitev novinarki (ki je, zapišimo še jasneje, poročala z letališča, s katerega je bila ukinjena vsaj polovica letov), še ni bila dovolj, ga je morala vprašati še, ali bodo tudi v letališkem lokalu kaj občutili stečaj. Natakar je potrdil njeno domnevo. Nato pa nam je razloge za propad Adrie razložil gospod z nahrbtnikom. To so bile po njegovem vse slabše storitve, vse pa je povezano z razmerami na trgu in slabim vodstvom. »Kdo je kriv?« ga je še resno vprašala novinarka. »Jah, v prvi vrsti divji kapitalizem,« je pojasnil gospod z nahrbtnikom. Prispevek je bil eden poskusov cepljenja resnega novinarstva na vznemirljivi pomp in človeške zgodbe. Seveda po vzoru višje gledanih komercialnih televizij.

A na nacionalki ti poskusi le redko obrodijo užitne sadove, tudi zato, ker se ne morejo odločiti, kaj bi radi bili. Ob gledanju taistega Dnevnika smo se namreč spraševali tudi, zakaj, zaboga, so ravno na ta dan – ko je bil na Kongresnem trgu sprejem za odbojkarje, ki so osvojili srebro na evropskem prvenstvu in v Sloveniji povzročili evforijo – prestavili v resni način, v katerem nikakor ne smejo pokazati, da so veseli uspehov naših športnikov. Glede na prostor, ki ga športu ves čas namenjajo na RTV Slovenija, je namreč šport očitno še edini omembe vredni povezovalni element Slovencev. Pa ne le v športnih programih. V Odmevih, ki so vendarle politična oddaja, smo tako v zadnjih tednih gledali kolesarje, plezalce in odbojkarje ter športne komentatorje, voditelji, menda najbolj tehtni in izkušeni v slovenskem prostoru, pa so na široko poudarjali pomen športa za državo in državljane, pri tem so ob stran porinili res pomembne zadeve, kot je bil na primer zgodovinski govor Grete Thunberg.

Na dan, ko je slovenska odbojkarska reprezentanca priletela iz Pariza, so v Dnevniku, kjer so se še malo prej preizkušali v emocionalnem novinarstvu, medlo omenili, da jo je prepeljala ravno Adria, namesto da bi ob tem vsi skupaj potočili ponosno, katarzično solzo. In če smo na 24ur lahko začutili odbojkarsko evforijo na Kongresnem trgu, je poročevalka TV Slovenija s plonk listka zgolj prebrala povzetek dogajanja in svojih pogovorov z navijači, vtisa pa niso zmogli popraviti niti z nadaljnjimi ne ravno posrečenimi posnetki peripetij odbojkarjev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.