Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

11. 10. 2019  |  Mladina 41  |  Pamflet

Rušitelj ugleda sodstva

Vladna kriza, najbolj znana agentka tajne policije in discipliniranje sodnika

Grožnje Levice, da ne bo več podpirala vlade, so postale farsa. Njeni poslanci premieru in koaliciji očitajo, da ne upošteva njihovih pogledov in ne spoštuje podpisanih dogovorov. Imajo prav, toda prav imajo že vseskozi, le da vsakič na koncu popustijo. Venomer se ponavlja ista shema: predsednik vlade v sporu zaostri besednjak in zagrozi z drugačno vlado, Levica napove umik med opozicijske stranke, na koncu pa pride do pomiritve - Marjan Šarec nastopi s spravljivimi besedami, sprejmejo nebulozni in nezavezujoči kompromis in uporniška pristopna stranka spet dahne svoj – da.

Tu je premier nedvomno spreten igralec, bistveno bolj kot v aferi lepe N. Agenti Sove, te tajne policije, morajo biti po definiciji čim manj poznani. Kaj bi s tajno agentko, ki je postala najbolj znana med uslužbenci Sove? Ko je Požareport razkril sporno zaposlitev Šarčeve gospe, ki je slednji že dolgo ni videl, je po začetni ignoranci le kapnilo nekaj evidenc. Spregovorila sta prvi mož vlade in prvi mož Sove. Pri tem se je izpostavljalo diskrecijsko pravico, ki jo je imel direktor Sove Rajko Kozmelj, da si lahko nekatere sodelavce zaposli na zaupanje, brez razpisa. Eleganten postopkovni argument, ki pa sproži novo vprašanje: je vodja državne tajne policije na zaupanje izbral osebo, ki je poprej sploh ni poznal? Kakšen smisel ima potem še sofisticirana agencija za zbiranje zaupnih podatkov, če njen vodja ravna kot šarlatan? Parlamentarni komisiji za nadzor nad tajnimi službami se pred naslednjimi zaslišanji kar smeji.

Smejoči ljubljanski župan je zadnjič ob gledanju oddaje Tarča na nacionalki globoko pozelenel: pred teve kamerami je spregovorila vrsta podizvajalcev pri gradnji dvorane Stožice, ki jo je njegov krog debelo opetnajstil. Toda potem se je zgodilo presenečenje - kdor je prispevek iskal na uvodni spletni strani RTV SLO, ga ni našel. Pomembnejši so bili celo prispevki o usklajevanju pokojnin, odpoved stavke na upravni enoti Ljubljana in o Alenki Bratušek, ki bo začasno dvojna ministrica. Najbolj prodorne oddaje ni promovirala sama nacionalka, ampak Nova 24TV!!!?????

Kot da ima Zoran Janković tudi v medijih vrsto zaveznikov, ki bdijo nad zaščito njegovega dobrega lika. No, razpoka znotraj nacionalke se vseeno širi, nova Tarča prinaša najbolj smiselno vprašanje. Kaj so počeli v zadevi tožilci in kriminalisti skorajda desetletje?

Seveda se tu odpira še drugi aspekt, kdo je izbiral tožilce za preiskovanje rabot Jankovićev oziroma: kako da se tega ni lotil definitivno najuspešnejši tožilec v preganjanju gospodarskega kriminala Jože Kozina?

A prvi problem pravosodja je enfant terrible sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je v intervjujih dejanje svojega nadrejenega, ki ga je dal v disciplinski postopek, označil kot psihopatsko pogačnikovo udbo-mafijsko pobudo. Ni kaj, nespodobno zmerjanje.

Pred pol stoletja je na svetovnem hokejskem prvenstvu češkoslovaška reprezentanca premagala Sovjetsko zvezo, kar v Pragi in drugih mestih ni sprožilo le evforije, ampak tudi nasilne demonstracije nad poslovalnicami ruskega Aeroflota in nad kasarnami, v katerih so bili nameščeni vojaki Sovjetske zveze. Sovjetski in tudi slovenski časniki so demonstracije označili kot protisovjetsko histerijo. Absolutno drži, toda to je bil le naravni odziv na poprejšnjo okupacijo in zatrtje praške pomladi, ki jo je izvedel sovjetski vrh. Če te okupirajo, ti vmes ugrabijo predsednika vlade Aleksandra Dubčka, ti namestijo vojaške čete, je to navadna gesta civilizacije, ostre demonstracije pa so nesprejemljivi izliv bestialnosti??????

In kako naj reagira sodnik, ki je s sodbo oprostil žrtev najbolj škandaloznega sodnega procesa zadnjega desetletja, kjer so obtoženega Milka Noviča držali v priporu tri leta zaradi domnevnega umora direktorja kemijskega inštituta iz maščevanja, pripor so pa argumentirali, da obstaja ponovitvena nevarnost. Mrtvega, naj bi še enkrat umoril!?? In med ponovnim sojenjem je vodja sodišča zoper sodečega sodnika Radonjića uvedel disciplinski ukrep zaradi njegovega načina sojenja.

Sodniki, ki so pred tem vodili pravno blamažo, ki jo je potem razveljavilo najvišje sodišče, niso bili deležni nikakršnih sankcij, Radonjić pa je primer sodnika, ki uničuje ugled sodstva.

V Mariboru se je ravnokar na prvi stopnji končalo sojenje sodniku Stanku Omerzuju, ki je bil obsojen na dvoletno pogojno kazen zaradi zalezovanja bivše ljubice. Med drugim ji je poslal SMS: Spakiraj iz Slovenije, sicer te bodo Albanci ven odnesli v krsti. Sodnik, ki nastopa kot klasični mafijec. Sodnik, ki je nonšalantno ignoriral sodišče najprej z izmikanjem, na koncu pa je po zagovoru odšel iz dvorane, ne da bi poslušal razglas sodbe. In ta mož je še naprej predsednik delovnega sodišča v Mariboru.

In kako je ravnal Sodni svet, ki je za sodnika Radonjića izrekel disciplinsko grajo zaradi njegove kritike nadrejenih ob branju sodbe v zadevi Novič? Sodni svet je suspendiranega predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja, ki se je zaradi obtožb o zalezovanju znašel v kazenskem postopku, oprostil obtožb o kršitvi ugleda sodnega poklica in oviranju sodnega postopka.

Sodna hierarhija brani svoj osebni ugled, ne pa ugleda sodstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.