Marcel Štefančič jr.

25. 10. 2019  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Film

Zlohotnica: vladarica zla

Maleficent: Mistress of Evil, 2019, Joachim Rønning

proti

Vojna zvezd.

Disneyjeva reimaginacija Trnuljčice je dobila nadaljevanje, ki nas skuša na vsak način presenetiti. Toda presenetiti nas skuša z znanim – in dolgočasnim. Najprej nas “preseneti” s tem, kar smo izvedeli že v Zlohotnici – da zlobna mačeha, Zlohotnica (Angelina Jolie), sploh ni zlobna, temveč dobra. Njeno srce itak bije za okolje (no, močvirje). Dalje, “preseneti” nas s poroko –Aurora (Elle Fanning) naj bi se poročila s princem Phillipom (Harris Dickinson), toda poroki nasprotuje tako “vstajniška” Zlohotnica kot prinčeva mati, kraljica Ingrith (Michelle Pfeiffer). Romeo in Julija – spet in spet. Dalje, “preseneti” nas s kopico “pravljičnih” in “fantazijskih” likov, za katere nam je povsem vseeno.

In končno, “preseneti” nas z upehanim kopičenjem specialnih efektov in nadnaravnosti – kot da bi skušalo mutirati v Vojno zvezd ali pa v Gospodarja prstanov. Saj veste – v nekaj večjega, adekvatnejšega, prepoznavnejšega. Ne, ni klišeja, s katerim nas Zlohotnica 2 ne bi skušala “presenetiti”. In ni prekletstva, ki ne bi dišalo po “dobrih starih časih” mizoginije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.