Jure Trampuš

25. 10. 2019  |  Mladina 43  |  Politika

»Nasilje vedno rojeva novo nasilje«

Izjava Odbora za podporo katalonskim političnim zapornikom v Španiji

Milan Kučan, Spomenka Hribar, Rudi Rizman, Ivo Vajgl – ustanovitelji odbora za podporo katalonskim političnim zapornikom (v nekaj dneh se je odboru pridružilo več kot 1000 posameznikov

Milan Kučan, Spomenka Hribar, Rudi Rizman, Ivo Vajgl – ustanovitelji odbora za podporo katalonskim političnim zapornikom (v nekaj dneh se je odboru pridružilo več kot 1000 posameznikov
© Borut Krajnc

Drakonske zaporne kazni, izrečene proti devetim uglednim in demokratično izvoljenim katalonskim voditeljem, resno izpodkopavajo temelje evropskega vrednotnega sistema. Svoboda izražanja, združevanja in izrekanja, tudi na referendumu kot enemu najširših in najbolj legitimnih demokratičnih forumov, so svoboščine, ki jim je špansko vrhovno sodišče s svojo sodbo odreklo veljavo v EU.

Imeti politične zapornike na tleh EU je sramota! Nesprejemljivo je, da so naši evropski sodržavljani kaznovani zgolj zato, ker se z demokratičnimi sredstvi brez nasilja borijo za svoje osebne in kolektivne pravice! Deveterica katalonskih voditeljev, ki je vodila miroljubno, demokratično glasovanje Kataloncev o prihodnosti katalonskega naroda, je bila v čakanju na izrek kazni priprta dve leti. Številni pravni strokovnjaki z vsega sveta so ocenili, da gre v tem primeru za politične zapornike. Tudi po kriterijih resolucije Parlamentarne skupščine Sveta Evrope 1900 iz leta 2012 so ti katalonski politiki in civilnodružbena voditelja politični zaporniki. Utemeljeno pričakujemo, da bo podobno stališče sprejela tudi posebna preiskovalna skupina ZN. Po dveh letih pripora so zdaj obsojeni še na skupaj 100 let zapora.

Molčati ob kršitvah pravic deveterice uglednih evropskih voditeljev iz Katalonije, pomeni prevzemati odgovornost za njihovo usodo, pa tudi za rušenje evropskih demokratičnih načel.

Kriza odnosov med Madridom in Barcelono ni samo notranjepolitično vprašanje Španije. Kratkovidno je prepričanje, da je to krizo mogoče reševati z represijo, ustrahovanjem, zapori in spodbujanjem sovražnosti. Nasilje vedno rojeva novo nasilje. Krizo je mogoče rešiti samo z odkritim dialogom, demokratičnimi političnimi sredstvi, razumom in odgovornostjo vpletenih strani.

Molčati ob kršitvah pravic deveterice uglednih evropskih voditeljev iz Katalonije in tudi številnih drugih, ki jih prav tako preganjajo zaradi sodelovanja pri referendumu 2017, pomeni prevzemati odgovornost za njihovo usodo, pa tudi za rušenje evropskih demokratičnih načel. Na to nočemo in ne moremo pristati. Verjamemo, da se bodo našemu protestu pridružili mnogi evropski državljani.

Obenem pričakujemo, da tudi evropski parlamenti in vlade, institucije EU, evropski parlament, komisija in evropski svet ne bodo molčali spričo grobih kršitev pravic katalonskih političnih zapornikov in temeljnih vrednot EU v Španiji. Človekove pravice imajo univerzalno veljavo in so nad notranjim pravom sleherne suverene države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.