Oštro.si

 |  Družba

Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja

Kopno se segreva hitreje od morja, v Sloveniji pa dvig temperature pospešujeta še krčenje snežne odeje in zmanjševanje onesnaženosti zraka

© Tumisu / Pixabay

Državni sekretar na ministrstvu za okolje Marko Maver je v državnem zboru navedel podatek, da se Slovenija segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja. Maver se je tako odzval na trditev poslanca SDS Branka Grimsa, ki je dejal, da je vlaganje v prilagajanje podnebnim spremembam namenjeno zgolj polnjenju »določenih žepov«.

Po podatkih ameriške agencije Nasa in slovenske agencije za okolje sta se Slovenija in njena okolica od konca 19. stoletja res segrevali približno dvakrat hitreje od svetovnega povprečja.

Eden od razlogov za nadpovprečno dvigovanje temperature v Sloveniji je, da se temperatura nad kopnim dviguje hitreje kot nad morjem.

Tudi v primerjavi z ostalim svetovnim kopnim pa se Slovenija segreva hitreje, k čemur pripomoreta krčenje snežne odeje in zmanjšanje onesnaženosti zraka.

Več o vzrokih za hitrejše segrevanje ozračja v Sloveniji v prispevku nepridobitnega spletnega medija Oštro.si.

O tem, da se je Slovenija v zadnjega pol stoletja segrela za skoraj dve stopinji Celzija, je v Mladini pisal tudi Staš Zgonik, in sicer v članku z naslovom Podnebne spremembe po domače.

Vroči planet

Segrevanju ozračja pa je namenjena tudi nova posebna izdajoaMladine VROČI PLANET, ki jo lahko KUPITE v naši SPLETNI TRGOVINI na tej povezavi, deloma pa jo lahko prelistate tudi na spletu, in sicer na tej spletni povezavi. >> 

© Mladina

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.