Razveljavljena obsodba kolaboranta in domobranskega generala Rupnika

Vrhovno sodišče je kolovodjo zločinske kolaboracije z okupatorjem Leona Rupnika rehabilitiralo. Presenečenje? Nikakor ne. Je le vrh scenarija zagovornikov in potomcev domobranstva. Čakali in dočakali so primerno klimo, ne samo pri nas, tudi v Evropi, in dotičnim sodnikom takšne odločitve ni bilo težko sprejeti.

Rupnik je rehabilitiran in to kljub nedvomnim dokazom o njegovem tesnem sodelovanju s smrtnim sovražnikom Slovenskega naroda. Še leta 1944 je v govoru izjavil, citiram: “Slovence lahko reši samo zmagovita Evropa. Evropo pa mora pripeljati k resnični zmagi samo Nemčija.“ Mislim, da je vsak komentar odveč.

Ja res je, papir vse prenese, tudi takšno sprevračanje zgodovinskih dejstev. Je pa tudi res, da Rupnikovega protinarodovega delovanja ne morejo izprati vsi sodniki tega sveta. Skrajna desnica slavi, kje ste levičarji, zagovorniki NOB-a? Se zavedamo tega, da bo mogoče že jutri, na nekem vogalu sredi Ljubljane pisalo: „Ulica generala Rupnika“.

Bomo tudi to mirno dopustili? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.