Heil Rupnik

V odsotnosti so po Zakonu o vojski in mornarici (ZVM), z uredbo Dj. br 118, dne 28. Nov. 41, degradirali generala L. Rupnika in ga razglasili za vojnega begunca – dezerterja. S tem so ga tudi obsodili na smrt, kajti Vojaški kazenski zakonik vojske Kr. Jugoslavije (VKZ) člen 61 tretji odstavek za častnike, ki samovoljno prestopijo k sovražniku ali se mu vdajo se mora v vsakem primeru kaznovati s smrtjo. Glavni zakon, razen VKZ so poznali vsi državni uradniki, saj so morali opraviti državni izpit, omenjeni zakoni, so prepovedovali vsako ravnanje v nasprotju z zakoni kr. Jugoslavije, v to kategorijo so spadali tudi duhovniki in častniki, izpuščeni iz ujetništva. VKZ so poznali vsi podčastniki in častniki, poleg vojaških oseb je veljal tudi za državljane, prebivalstvo okupiranega ozemlja in vojne ujetnike.

Vojaška sodišča so v primeru vojne ali upora sodila tudi po drugih zakonih, to velja predvsem za Zakon o zaščiti javne varnosti in reda, bolj znan kot Zakon o zaščiti države, ki je zajemal področje veleizdaje. Tako VKZ člen 36, točka 4, s smrtno kaznijo ali dosmrtno robijo se kaznuje vsak, ki razširja sovražne pozive ali razglase z namero, da bi sovražniku v čemerkoli pomagal. Nova oblast je Britancem predložila dokumente o vojnih zločinih L. Rupnika in škofa G. Rožmana, na osnovi dokazov in tehtanja so Britanci odločili, da oba po britanskih standardih ustrezata pojmu vojni zločinec, vendar so za škofa za vsak primer vprašali še Američane, ki se niso strinjali. Tako obramba, tožilec in sodniki v sodbi citirajo zakone kraljevine Jugoslavije in KZ kr. Jugoslavije in Zakonik o kazenskem postopanju, ki so veljali le za redna kazenska sodišča in to v miru. Vojna se konča s podpisom mirovne konference ali objavo v Uradnem listu. Poleg tega je Uredba o vojnih sodiščih iz leta 1944 veljala vse do 10. 01. 1949.

V pravni državi do izreka sodbe z uporabo napačnih zakonov verjetno sploh ne bi prišlo oziroma bi bila razveljavljena. Tako pa pravilo, da če sodijo naši, je to vrhunec pravičnosti, če pa sodijo našim, potem je to zločin, proti pravu in …, velja že nekako 30 let. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.