Monitor

 |  Družba

Teoretiki zarot prevzeli razpravo na ministrstvu

Resna znanstvena razprava se je spremenila v cirkus in ker ni bilo moderatorja, je večkrat presegla meje žaljivega. Presenetil je tudi minister Rudi Medved, ki je menil, da moramo slišati prav vsa mnenja, tudi teorije zarote. 

Teorije zarot na znanstveni razpravi

Teorije zarot na znanstveni razpravi
© YouTube

Včeraj je na ministrstvu za javno upravo potekala javna razprava o tehnologiji 5G, na kateri je ministrstvo želelo soočiti mnenja stroke in vprašanja zainteresirane javnosti glede zdravstvenih vidikov. A zgodil se je fiasko, sej je nemoderirana debata povsem ušla z vajeti, tako da so jo v celoti prevzeli teoretiki zarote.

Ministrstvo je, poleg strokovnjakom z Inštituta za neionizirna sevanja, Kemijskega inštituta, Uprave RS za varstvo pred sevanji, Agencije za komunikacijske storitve in Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje in prostor, na predavanje povabilo tudi predstavnika laične družbe, ki sta zasledovala svoje motive in predstavljala usmeritve lastnih gibanj, ne pa argumentov in dejstev. Čeprav so vsi strokovnjaki navajali stališča stroke in mednarodnih organizacij, da ni nobenih dokazov, da bi v predpisanih mejah elektromagnetna valovanja kakorkoli škodovala, se nista ustavila niti pred neposrednimi besednimi napadi nanje. Podeljeno platformo sta izkoristila za zagovarjanje teorij zarote in diskreditacijo stroke in uradnih inštitucij v Sloveniji.

Udeleženci so razglabljali tudi o chemtrailsih, zdravljenju Zemlje in orožju, skritem v oddajnikih. 

Ker ni bilo moderatorja, je debata večkrat prešla meje žaljivega, zato moral v najbolj žolčnih trenutkih vmes poseči kar minister za javno upravo Rudi Medved. Ministrovo stališče, ki ga je večkrat ponovil, pa je bilo zaskrbljujoče. Dejal je, da moramo slišati vsa mnenja, kar ima vsak pravico do svojega mnenja. Kam to vodi, je prikazal konec razprave, ko bi se morala odviti okrogla miza. Namesto tega so udeleženci dve uri razglabljali o teorijah zarote, od chemtrailsov in zdravljenja Zemlje do orožja, skritega v oddajnikih, panelisti pa so lahko le pogledovali na uro in čakali konec te burleske.

Vsak ima pravico do svojega mnenja, niso pa vsa mnenja enakovredna. Ministrstvo je z izvedbo posveta pokazalo, da so zanje znanost, stališča stroke, argumenti raziskovalcev, priporočila mednarodnih organizacij in uzakonjena regulativa povsem enakovredni mnenjem teoretikov zarot. S tem ko je minister papagajsko ponavljal, da moramo slišati vsa mnenja in da na posvet niso prišli ničesar razčistiti, temveč zgolj povedati svoja mnenja, je znanost ponižal in degradiral na nivo gostilniške debate.

Minister ni niti enkrat dejal, da je treba znanosti in stroki zaupati, da bosta opravili svoje delo. In to je vsekakor zaskrbljujoče.

Članek je bil prvotno objavljen na spletni strani revije Monitor >> 

PREBERITE TUDI:

2bSNCnJTqLE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.