Gregor Kocijančič

 |  Mladina 50  |  Družba

Skrb zbujajoča raven elektrosmoga

Ne, hitrejši prenos podatkov vas ne bo ugonobil

Akcija proti 5G v New Yorku

Akcija proti 5G v New Yorku

»Prava groza bo nastopila, ko nam bodo vsilili 5G. Tam, kjer so ga že preizkusili, je to imelo tragične posledice za ptice in čebele. Te niso več našle poti do čebelnjakov ... Da ne govorim o vplivih na človeka, posebej na otroke. Mene je groza!« je v objavi na Facebooku zapisala znana Slovenka, potem ko je na svojem domu s pomočjo Igorja Šajna, borca proti do človeka neprijazni tehnologiji, izmerila obremenjenost s sevanjem »elektrosmoga«, za katerega naj bi bila kriva brezžična povezava do interneta. Zaskrbljenemu zapisu je dodala: »Ne pričakujte objektivnih poročanj o tem, ker ima kapital popoln nadzor v današnji družbi.« Slednje jasno odraža eno temeljnih skupnih lastnosti tistih, ki verjamejo teorijam zarote: verjamejo, da so razkrinkali nekaj izjemno pomembnega – nekaj, kar je večini ljudi skrito.

5G je prihajajoča peta generacija mobilne brezžične povezave, ki bo do stokrat hitrejša od trenutnega omrežja četrte generacije (4G). Nezaželeni stranski učinki hitrejšega prenosa podatkov po prepričanju raznih konspirologov med drugim povzročajo raka na možganih, avtizem, tumor na srcu, neplodnost in Alzheimerjevo bolezen. Prepričanje, da 5G škoduje zdravju, nima znanstvene podlage. Nobena raziskava ni odkrila povezave med mobilnimi telefoni in rakom. Čeprav je področje negativnih vplivov radijskih valov mobilnih telefonov še vedno predmet raziskovanja, ni nikakršnih dokazov, da 5G škodi našemu zdravju.

Znanstveniki, ki zagovarjajo neškodljivost tehnologije 5G, načelno trdijo zgolj to, kar lahko dokažejo. Prav zato je eden temeljnih argumentov tistih, ki opozarjajo na »5G apokalipso«, ravno to, da znanstveniki neškodljivosti 5G-sevanja niso dokazali. Po drugi strani pa podatki, ki jih navajajo nasprotniki tehnologije 5G, tudi niso podprti z empiričnimi dokazi: prepričanja o zdravstvenih tveganjih, povezanih s sevanjem mobilnega prenosa podatkov, širijo na podlagi neutemeljenih domnevanj, psevdoznanstvenih raziskav in informacij, ki jih pridobivajo bodisi z napačno interpretacijo znanstvenih raziskav bodisi prek nelegitimnih, laičnih virov, kot so različne konspirološke spletne strani in mnenjske komore na družabnih omrežjih.

Ker je za zdaj nemogoče dokazati nasprotno, vseeno obstaja kanček možnosti, da je brezžični prenos podatkov rakotvoren, zato je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tovrstno valovanje leta 2011 umestila na seznam potencialno rakotvornih snovi. To je eden glavnih argumentov, ki jih navajajo nasprotniki tehnologije 5G. A če nekaj ni klasificirano kot »rakotvorno«, ampak »verjetno rakotvorno«, pravzaprav ni pravega razloga za skrb. Seznam potencialno rakotvornih snovi poleg radijskega valovanja mobilnih prenosov navaja denimo tudi kavo, timijan, aloe vero, frizerski poklic in ginko.

Eden najbolj zagretih akterjev v spletni »aktivistični« gonji proti povezavi 5G se sicer ukvarja z raziskovanjem vesoljcev in neznanih letečih predmetov.

Mainstream empirična znanost torej priča o tem, da 5G skoraj zagotovo nima nikakršnih negativnih učinkov na zdravje: prenosni radio, sušilec za lase ali mikrovalovna pečica oddajajo neizmerno večje sevanje podobnih frekvenc kot naprava, povezana z omrežjem 5G. S teoretičnega vidika ni absolutno nobenega razloga za strah pred tehnologijo 5G ali wi-fi sevanjem v kakršnikoli obliki. Tudi dr. Boštjan Batagelj, ki na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko predava o optičnih in radijskih komunikacijah, v pogovoru za Delo pravi, da je »zaskrbljenost zaradi dodatnih negativnih vplivov sevanja pri tehnologiji 5G povsem neupravičena«. Kljub temu je tudi pri nas že več kot sedem tisoč zaskrbljenih kliktivistov podpisalo spletno peticijo, ki uvedbi 5G-omrežja v Sloveniji nasprotuje.

Eden najbolj zagretih akterjev v spletni »aktivistični« gonji proti povezavi 5G je Nizozemec John Kuhles, ki se sicer ukvarja z raziskovanjem vesoljcev in neznanih letečih predmetov. Strah in trepet pred najhitrejšo različico mobilnega interneta je sprožila njegova viralna objava, ki je krivdo za nepojasnjeno množično smrt tristočlanske jate ptic v Haagu valila na eksperiment s priklopom povezave 5G. Od tedaj je na medmrežju, najrodovitnejšem terenu za vznik novih teorij zarote, nastalo gibanje Anti-5G, katerega pripadniki se povezujejo predvsem na družabnih omrežjih. Kuhles je poleg skrivnostnega mita o mrtvih pticah izstrelil tudi teorijo o tem, da je lanske požare v Kaliforniji zanetila vladajoča elita, zato da bi zvezno državo kaznovala, ker še ni aktivirala omrežja 5G.

Ne glede na to, kako prismuknjene se zdijo trditve »aktivistov«, kot je Kuhles, se teorije zarote, ki nasprotujejo tehnologiji 5G, po spletu širijo kot požar: digitalno analitično podjetje DFRLab poroča, da je pet člankov o tehnologiji 5G, ki so letos na družabnih omrežjih dosegli največji domet, tej tehnologiji nasprotovalo. Senzacionalistične zgodbe o tem, kako zlobna elita sevanje mobilnih telefonov uporablja za eksperimentiranje s človeštvom, se razumljivo širijo mnogo hitreje od znanstveno potrjenih in miselno zahtevnejših člankov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.