IK, STA

 |  Politika

Neuradno: Sklenjen dogovor o novi Janševi vladi

Neuradno naj bi SDS, SMC, NSi in DeSUS sklenili dogovor o novi vladi, predsednik republike Pahor naj bi svojo odločitev o mandatarju sporočil jutri. Neuradno je znano že tudi, katera ministrstva bo prevzela določena stranka.

Predsednik Pahor z Janšo nima težav ...

Predsednik Pahor z Janšo nima težav ...
© Jaka Gaser, Dnevnik

Predsednik republike Borut Pahor bo danes z vodji poslanskih skupin SDS, SMC, NSi in DeSUS opravil drugi krog posvetovanj o možnosti sestave nove vlade. O njej so se po neuradnih informacijah TV Slovenija v ponedeljek tudi že dogovorili, končno besedo pa naj bi danes dali organi strank. Pahorjevo dokončno odločitev o mandatarju je tako pričakovati v sredo.

Če bodo vodje poslanskih skupin izrekli podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo Pahor z njim predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka.

Pogajanja za oblikovanje nove vlade pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše so v zadnjih dneh intenzivno potekala, prvaki strank naj bi se sestali tudi v ponedeljek zvečer, ko so po neuradnih informacijah TV Slovenija tudi sklenili dogovor.

Zadnjo besedo bodo sicer imeli organi strank, ki bodo presodili, ali je tisto, kar so vodstva izpogajala s potencialnimi partnericami, sprejemljivo, ali pa bodo predčasne volitve. Pred seboj naj bi imeli osnutek koalicijske pogodbe, pomemben pa je tudi kadrovski razrez v potencialni vladi.

Popoldne bosta najprej zasedala izvršni odbor in svet DeSUS, pozno popoldne oz. proti večeru pa naj bi o vstopu v Janševo vlado odločali tudi organi SMC in NSi. Kdaj se bodo sestali organi SDS, ni znano. Gotovo bodo o dogajanju dopoldne razpravljale tudi poslanske skupine.

Kako si bodo razdelili ministrstva?

Po poročanju spletnega portala Necenzurirano.si, ki se sklicuje na več zanesljivih virov, naj bi si Janševa vlada ministrstva razdelila na sledeč način. SDS naj pripadlo pet ministrstev in še dva resorja brez listnice. To so ministrstvo za finance (vodil naj bi ga Andrej Šircelj, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance in pozneje poslanec SDS), za zunanje zadeve (vodil naj bi ga Anže Logar, poslanec SDS), za infrastrukturo (vodil naj bi ga Andrej Vizjak, nekdanji minister za gospodarstvo in delo v dveh vladah Janeza Janše), za okolje in prostor, za kulturo, za kohezijo in za Slovence po svetu.

Po podatkih portala Necenzurirano.si lahko v NSi zagotovo računajo na ministrstvi za obrambo, ki naj bi ga vodil Matej Tonin, ter za delo, družino in socialne zadeve, ki ga trenutno še vodi zdaj že nekdanja članica SMC Ksenija Klampfer.

Stranki SDS naj pripadlo pet ministrstev in še dva resorja brez listnice.

Novega predsednika državnega zbora naj bi izbirala SMC kot druga največja vladna stranka v novi koaliciji. Med kandidati se za drugo najpomembnejšo funkcijo v državi omenjajo Igor Zorčič, predsednik poslanske skupine SMC, Janja Sluga in Miro Cerar. Nekdanji predsednik vlade se vrača v državni zbor, pred dnevi pa je z javnim pismom jasno nakazal, da v novi Janševi vladi ne želi sodelovati.

SMC naj bi dobila še naslednja ministrstva: za pravosodje (tudi tu se med kandidati omenja Zorčič), za gospodarski razvoj in tehnologijo, na katerem ostaja Počivalšek, za izobraževanje (kot kandidat se omenja Mitja Slavinec, nekdanji poslanec LDS in dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko) in za javno upravo (najresnejši kandidat je Nejc Brezovar, nekdanji državni sekretar na tem ministrstvu v času Cerarjeve vlade).

DeSUS naj bi Janševi vladi dobil dva resorja – za zdravje, ki ga bo predvidoma vodil Tomaž Gantar, in kmetijstvo, ki ga že zdaj vodi Aleksandra Pivec. Položaji državnih sekretarjev pa za zdaj še niso razdeljeni, še poroča portal Necenzurirano.si.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.