Staš Zgonik

 |  Mladina 9  |  Politika

Viva eutanasia!

Portugalska in Španija na poti uzakonitve pomoči pri umiranju

Portugalski parlament je prejšnji teden po prvem branju glasoval za uzakonitev evtanazije in pomoči pri samomoru. Nekdaj ena najbolj konservativnih katoliških držav zadnja leta uvaja najnaprednejše zakone, tudi denimo, kar zadeva poroke istospolno usmerjenih in prepovedane droge. Pred dvema letoma je v parlamentu za dopustitev pomoči pri umiranju zmanjkala peščica glasov, tokrat so poslanci vladajočih socialistov ob pomoči več manjših strank z udobno večino potrdili kar pet ločenih zakonskih predlogov. Pred dokončnim glasovanjem bodo morali vse predloge združiti v enoten zakon.

Po poročanju portala Politico vsi predlogi predvidevajo, da bi za pomoč pri umiranju lahko zaprosili duševno zdravi polnoletni državljani z neozdravljivo boleznijo, ki bi prestajali dolgotrajno hudo trpljenje. Bolnik bi moral zanjo zaprositi najmanj dvakrat, prošnjo pa bi morala odobriti vsaj dva zdravnika.

Med glasovanjem so pred stavbo parlamenta v Lizboni potekali protesti nasprotnikov uzakonitve pomoči pri umiranju. Čeprav javnomnenjske raziskave kažejo podporo uzakonitvi evtanazije, si nasprotniki vseeno prizadevajo za izvedbo referenduma, saj je za veljavnost tega potrebna vsaj 50-odstotna udeležba.

Zaplete se lahko tudi pri dokončnem potrjevanju veljavnosti zakona, ker ga mora podpisati predsednik republike Marcelo Rebelo de Sousa, ta pa je katoličan. Kot poroča portugalski tednik Expresso, obstaja velika verjetnost, da bo zahteval ustavno presojo zakona, kajti portugalska ustava določa, da je življenje nedotakljivo.

Tudi soseda Portugalske in še ena od tradicionalno močno katoliških držav – Španija – je na poti uzakonitve možnosti evtanazije in pomoči pri samomoru. Tamkajšnji parlament je pred štirinajstimi dnevi po prvem branju prav tako potrdil zakonski predlog. Zdaj je za pomoč pri končanju življenja v Španiji zagrožena kazen do desetih let zapora, a po poročanju agencije Reuters dekriminalizacijo tega dejanja glede na zadnjo vsedržavno raziskavo javnega mnenja podpira več kot 80 odstotkov Špancev.

PREBERITE TUDI:

O pravici do evtanazije smo lani obsežno pisali tudi v Mladini

O pravici do evtanazije smo lani obsežno pisali tudi v Mladini
© arhiv Mladine

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.