IK, STA

28. 2. 2020  |  Politika

Shod proti koaliciji sovraštva: »Še vaše mačke bodo zardevale«

Udeleženci shoda v središču Ljubljane pozivajo SMC in DeSUS k premisleku

Protestnice in protestniki pred sedežem stranke SMC

Protestnice in protestniki pred sedežem stranke SMC
© Izak Košir

Pred sedežem SMC v središču Ljubljane se je začel shod, s katerim želijo udeleženci med drugim opozoriti na prelomljene predvolilne obljube zlasti strank SMC in DeSUS, ki sta ta teden podpisali koalicijsko pogodbo s SDS. K protestu je v teh dneh sicer prek družbenih omrežij vabila koalicija posameznikov, nevladnih organizacij in drugih akterjev.

Udeleženci so se se pod sloganom Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS. S tem želijo po besedah organizatorjev sporočiti, da ne sprejemajo tega, da nekateri poslanci snedejo svojo besedo. Poleg tega želijo politike opozoriti, da se jim zdi ravnanje SDS popolnoma nesprejemljivo.

Protest pred sedežem stranke DeSUS

Protest pred sedežem stranke DeSUS
© Izak Košir

Protestniki, ki so se na transparentih in letakih zavzeli za dostojno in legitimno slovensko vlado in ugotavljali, da so "levo"-sredinske stranke zamenjale sklepanje kompromisov z desnico za "direktno kolaboracijo". V pismu poslancem, ki so ga prebrali, pa tem sporočajo, da so jih izvolili, da bi delali dobro za Slovenijo in da je od njih "odvisno, ali bomo dobili vlado, ki tvori Orbanovo zavezništvo, od katerega se distancira vsa Evropa". "Glas za novo koalicijo je glas za izredna stanja," so še ocenili. V govorih so tako poslancem dali "zadnjo priložnost", da prihodnji teden na glasovanju o mandatarju Janezu Janši glasujejo, kot so obljubili.

Udeleženci shoda sporočajo, da ne sprejemajo tega, da nekateri poslanci snedejo svojo besedo. Poleg tega želijo politike opozoriti, da se jim zdi ravnanje SDS popolnoma nesprejemljivo.

Tako v politiki kot v civilni družbi je shod tudi danes naletel na številne odzive. V Levici so pritrdili organizatorjem shoda, da sta SMC in DeSUS pred volitvami nedvoumno obljubili, da ne bosta vstopili v koalicijo pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše. Kot so sporočili iz Levice, je shod "zadnji poziv strankama sredine, naj ne prelomita svojih obljub v imenu oportunizma in strahu za stolčke".

Shod pred sedežem SMC

Shod pred sedežem SMC
© Izak Košir

Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi za medije pojasnil, da SD ni med organizatorji, in izrazil pričakovanje, da nihče ne bo grozil ne protestnikom in ne poslancem. Na družbenih omrežjih je namreč polemiko sprožila grožnja enega od tviterašev uperjena proti protestnikom, ki jo je retvital poslanec SDS Zvonko Černač, ki se ga omenja kot kandidata za novega ministra. Govorci na shodu sicer danes pozivajo zbrane, naj ne nasedajo provokacijam.

Pred protestom se je oglasilo tudi društvo Alternativna akademija in v sporočilu pozvalo poslance SMC in DeSUS, naj znova razmislijo, ali so pripravljeni prevzeti osebno in politično odgovornost s tem, ko prihodnost Slovenije predajajo v roke politiki, "ki še pred izvolitvijo niti malo ne skriva svojega resničnega obraza in se odkrito spogleduje s totalitarnostjo".

Protest pred sedežem stranke DeSUS

Protest pred sedežem stranke DeSUS
© Izak Košir

Ob shodu so se oglasili tudi predstavniki znanstvenega in akademskega življenja, ki so nedavno v javnem pismu izrazili zaskrbljenost zaradi političnih dogovorov o koaliciji pod vodstvom SDS. Prvopodpisani pod pismom, sociolog in politolog Rudi Rizman je sporočil, da se je število podpisnikov povečalo s 75 na 147. "Vsi skupaj pa delimo prepričanje o upravičenosti naših skrbi," je zapisal.

Na tem spletnem mestu lahko podpišete tudi peticijo za zaščito slovenske demokracije pred avtoritarno oblastjo. >>

Protest pred sedežem stranke DeSUS

Protest pred sedežem stranke DeSUS
© Izak Košir

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.