Intervju: Dušan Keber

v reviji Mladina 15.5.2020 kot intervju Vasje Jagra z dr. Dušanom Kebrom z naslovom “V domovih za starejše obstajajo seznami odpisanih, ki ne smejo priti v bolnišnico” je med drugimi trditvami objavljeno, da naša bolnišnica „ni hotela sprejeti štirideset starostnikov iz hudo prizadetega doma v Ljutomeru.” Ni res, da bolnišnica ni hotela sprejeti starejših iz doma v Ljutomeru.

V bolnišnici je bilo na dogovorjeni dan vse pripravljeno za sprejem 40 varovancev iz DSO. Pripravljeno je bilo osebje, oprema, dogovorjen način dela z vsemi podrobnostmi. Dodatno so bila narejena še vsa potrebna gradbena dela. V bolnišnico bi premestili asimptomatske varovance, ki so sicer pozitivni na test, ampak ne bi potrebovali zdravljenja, temveč le domsko oskrbo. Hkrati smo za to število varovancev zmanjšali možnosti zdravljenja internističnim bolnikom, ki bi morali dobiti pomoč v drugih bolnišnicah. Edini strah, ki je dejansko bil prisoten in so nanj zaposleni opozorili, je bil strah pred tem, da izgubimo regionalno bolnišnico, saj bi vsaj del bolnišnice postal negovalni COVID oddelek, kot edini v Sloveniji in to ravno v času, ko smo začeli zaganjati osnovno medicinsko dejavnost. Oddelek varovancev iz DSO z večposteljnimi (4) sobami bi bil nad otroškim oddelkom, z enim stopniščem, enim dvigalom, eno prostorsko omejeno kuhinjo za celotno bolnišnico, eno kadrovsko podhranjeno sanitarno službo … itd.

Na sugestijo o morebitnem seznamu bolnikov, pri katerih je zdravljenje v bolnišnici neutemeljeno, je dr. Keber odgovoril „če je tak seznam obstajal, je vodstvo bolnišnice (Splošne bolnišnice Ptuj) morda zanj vedelo ali celo sodelovalo pri njegovem nastanku (...).“ Ni res. V bolnišnici Ptuj nismo vedeli in še vedno ne vemo, ne vodstvo in tudi ne zdravniki, da naj bi obstajali seznami “odpisanih varovancev” ali kogarkoli drugega, pri katerih zdravljenje naj ne bi bilo utemeljeno.

Koordinacija v DSO Ljutomer je bila pod okriljem SB Murska Sobota, iz bolnišnice Ptuj smo prispevali le zdravstvene delavce za zagotavljanje oskrbe v DSO. V SB Ptuj je bila namera seliti »zdrave« varovance, ki so pozitivni in ne »odpisanih«.

Lepo pozdravljeni! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.