DK, STA

29. 6. 2020  |  Svet

Število okuženih v ZDA preseglo 2,5 milijona

Število primerov se najhitreje povečuje v južnih in zahodnih zveznih državah, v katerih so oblasti uvedle manj stroge ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa

© Geralt / Pixabay

Po podatkih univeze Johna Hopkinsa so v ZDA potrdili že več kot 2,5 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je več kot 125.000 ljudi, kar je daleč največ na svetu. Število primerov se najhitreje povečuje v južnih in zahodnih zveznih državah, v katerih so oblasti uvedle manj stroge ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. V Kaliforniji, zvezni državi z največ prebivalci, kjer prav tako niso imeli strogih ukrepov, so ta teden zabeležili rekordno število novih primerov.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so v ZDA ta teden večkrat podrli rekord dnevnih okužb, v četrtek jih je bilo preko 39.000.

V več zveznih državah, med drugim na Floridi in v Teksasu, so zaradi porasta okužb znova zaostrili ukrepe. Republikanska guvernerja Floride in Teksasa, ki sta zaveznika predsednika Donalda Trumpa, sta se sicer upirala uvedbi strogih omejitvenih ukrepov.

Na Floridi so v soboto potrdili rekordnih 9500 novih primerov, v petek pa skoraj 9000.

Župan okrožja Miami-Dade Carlos Gimenez je v petek napovedal, da bo med 3. in 7. julijem znova zaprl plaže, s čimer želi preprečiti zbiranje ljudi med praznovanjem dneva neodvisnosti.

Po svetu se je z novim koronavirusom okužilo že več kot deset milijonov ljudi, covid-19 pa je zahteval že več kot pol milijona življenj.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.