Drugi valček

Mesec dni ni minilo od začetka veljave vladinega preklica epidemije, pa infektologinja Beovićeva pesimistično razmišlja, da je drugi val korone lahko že pred vrati. Vsak dan se pojavljajo nove okužbe, tako da terenski epidemiologi, ki jih je tudi sicer premalo, še komaj obvladujejo situacijo. Kot razumem, ne morejo več slediti vsem stikom z okuženimi. Jim bo pri tem pomagala »obvezna sledilna aplikacija«? Ali, nasprotno, bomo z njo izgubili pravice in svoboščine ter postali digitalni sužnji, kot mnoge izjemno skrbi?

Kako je Janša sam stopil na mesto epidemiologov NIJZ in ministra za zdravstvo, je bilo že veliko napisanega. Tudi o tem, koliko epidemiologov je zamenjal s »svojimi« strokovnjaki, pa še o neprimerni komunikaciji Jelka Kacina in nekaterih drugih, o prekomernih ukrepih ter o največji sramoti te vlade, o aferi pri nabavi zaščitne opreme, a vlada se še vedno trka po prsih, razglaša svoje »svetovne« uspehe, namesto da bi odstopila. Ploskajo ji njeni pristaši, taki in drugačni vojni dobičkarji ter zmanipulirani in prestrašeni ljudje.

Janševo obvladovanje epidemije je postalo »politična vojna« s korono (virus SARS-CoV-2), stroko pa so potisnili v stran. Mnenje strokovne svetovalne skupine, ki jo vodi omenjena infektologinja, vlada upošteva le, kadar ji to odgovarja, saj so oni (Janša, nekateri ministri in vladni govorec) največji »izvedenci«. (Sprašujem se, koliko časa lahko zdravnik prenaša tak odnos in kaj ga zadržuje, da vztraja v njem.) Odprli so meje s Hrvaško, čeprav so strokovnjaki pred tem svarili, in odgovornost za drugi val bo (bi) morala nositi vlada z Janšo na čelu. Stanje je slabše, kot je bilo v marcu, ko je še vladal Šarec in mu je Janša grozil s kazensko ovadbo, a so meje odprte in epidemija preklicana. Sprašujem, kdo bo pa zdaj ovadil Janeza Janšo? Saj lahko razumemo, da so pomembne tudi različne gospodarske panoge, turizem, šolstvo, kultura ..., da »zamrznitev« vsega prinaša posledice, ampak isto velja za vsako vlado, tudi za Šarčevo. Narcisizem, veličinske blodnje, poniževanje in sovražnost sedanjih protagonistov so se ujeli v lastno zanko. Se strinjate?

Zdaj gre (v večini primerov) za vnose virusa iz tujine preko prekmalu ali preveč odprtih mej in ni bila kriva prevelika sproščenost državljanov doma, čeprav nam nekateri to skušajo naprtiti. In niso krivi protesti, ki jih vlada hoče na vsak način zatreti: z zastraševanjem, s provokacijami svojih desnih skrajnežev, da bi izzvali konflikte, z diskreditacijo mirnih protestnikov itd. Notranji minister ima spet v mislih prepoved zbiranja. Katero število mu bo všeč? 200,100, 50, 0? In spet doživimo enak način odločanja: dopoldne zvemo, da ne bo sprememb, popoldne omejitev na 50. Ampak nič hudega ni, če kršiš prepoved, Pahor, Hojs in Tonin so nam pokazali rešitev. Samo lepo se opravičiš in vse je v redu, brez plačila kazni.

Kakšne ukrepe še lahko pričakujemo? Verjetno ne bodo ponovno prekomerno posegli v svobodo gibanja in nas zaprli v občine, US je glede tega gotovo na naši strani. Bodo poostrili prehod na Hrvaško? Nekateri že leta ponavljajo, da Hrvati držijo Janšo v šahu zaradi trgovine z orožjem in da zanje naredi vse, tudi če gre v našo škodo. Jim zdaj res kljub njihovi slabi epidemiološki situaciji rešuje turizem? Po drugi strani tudi Slovenci radi preživljamo poletje na hrvaški obali in marsikdo se boji morebitne zapore mej ali karantene, težko se je odpovedati načrtom in ugodju. A Kacin tolaži: »To ne pomeni, da vam bom odsvetoval pot na Hrvaško. Vsak državljan ima zagotovljene ustavne pravice, sam se mora odločiti, kam in kako bo potoval …« A res? Mislim, da bi morali tožiti državo, ker je kršila naše ustavne pravice in nas zaprla v občine.

Ampak korona je še vedno ali spet med nami. Sama (kot tudi sicer) prisegam na higieno in na mantro: umivajmo si roke, razkužujmo roke ter posamezne predmete, ne dotikajmo se obraza in bolni ostanimo doma. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.