IK, STA

 |  Svet

Trump napovedal prepoved TikToka

"Kar se tiče TikToka, ga prepovedujemo v ZDA," je dejal ameriški predsednik Donald Trump

© Chantelle van Heerden / Flickr

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bodo v ZDA prepovedali priljubljeno spletno družbeno omrežje za deljenje videoposnetkov TikTok. Po ocenah ameriških oblasti naj bi namreč obstajala nevarnost, da to platformo zlorabljajo kitajske obveščevalne službe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

TikTok je spletno družbeno omrežje v lasti pekinškega podjetja ByteDance, ki ga je leta 2012 ustanovil Zhang Yiming. Več predstavnikov ameriških oblasti je v zadnjih tednih izrazilo bojazen, da uporablja Peking to platformo v sporne namene, a je njen lastnik zanikal kakršne koli zveze s kitajsko vlado.

"Kar se tiče TikToka, ga prepovedujemo v ZDA," je v petek novinarjem na predsedniškem letalu povedal Trump. Dodal je, da bo ukrepal že zdaj, in sicer z uporabo izrednih ekonomskih ukrepov ali s predsedniškim odlokom.

rUznBzVbPUc

TikTok je priljubljen zlasti pri mlajših generacijah, ki na njem objavljajo in gledajo kratke videoposnetke. Po navedbah AFP ima okoli milijardo uporabnikov po vsem svetu.

"TikTok je postal najnovejša tarča, a mi nismo sovražnik."

Kevin Mayer, direktor TikToka

Podjetje je ta teden sporočilo, da je zavezano visoki stopnji transparentnosti in med drugim omogoča pregled svojih algoritmov za zaščito svojih uporabnikov in zakonitosti. "Na stotine milijonov ljudi se zbira na TikToku za zabavo in povezovanje, med njimi so tudi ustvarjalci in umetniki, ki si tako služijo kruh," so navedli in poudarili, da niso politično opredeljeni.

"Ne pristajamo na politično oglaševanje in v tem pogledu nimamo nobene agende. Naš edini cilj je ostati živahna platforma, na kateri bo lahko užival čisto vsak," je sporočil direktor Kevin Mayer. "TikTok je postal najnovejša tarča, a mi nismo sovražnik," je dodal.

061fwvWZHgo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.