Izak Košir

 |  Mladina 32  |  Kultura  |  Dogodki

Tina Dobrajc: Žival sem, ujeta v tvoj vroč beton, Galerija Kresija

Do 01/09

Tina Dobrajc: Enemy of the State

Tina Dobrajc: Enemy of the State

Ena naših najvidnejših slikark Tina Dobrajc je na ogled postavila novo razstavo, naslovljeno Žival sem, ujeta v tvoj vroč beton. Umetnica tokrat predstavlja dela, vezana na področje pop kulture, z domiselno vpeljavo angažirane vsebine pa jih nadgradi in odpre prostor za razmislek. Slikarka uporablja žanrsko raznolika orodja, od vezenin in umetnih rož do besed in filmsko umeščenih podnapisov, obenem pa raziskuje in spaja različne vzorce vzhodnoevropske tradicije oblačenja, ki označujejo položaj ženske v družbi ter narekujejo meje svobodi.

Pod belimi pečinami, Ljubljanski grad

08/08 ob 21.30

S predpremiero filma Pod belimi pečinami se bo v soboto sklenil Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu. Britanski celovečerec, izvirno naslovljen Hope Gap, je režiral William Nicholson. Gre za globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, in je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek. Grace in Edward sta poročena 29 let. Ko ju v majhnem obmorskem mestu, kjer je odraščal, nekoč obišče sin Jamie, mu oče pove, da namerava ženo, torej njegovo mamo, zapustiti. In to še istega dne. V filmu igrajo Annette Bening, Bill Nighy in Josh O’Connor.

Srcozlom: s r c o z l om, DobraVaga

13/08—12/09

Srcozlom je kolektiven projekt uporabnikov in uporabnic Instagrama, ki so imeli, imajo, ali pa sumijo, da bodo imeli zlomljeno srce. S kombinacijo besedil in fotografij skuša zajeti občutke žalosti, ki jih povzročajo ljubezenske težave, podivjani kapitalizem ali neizbežna podnebna apokalipsa. Srcozlom, ki ima na Instagramu že več kot 12 tisoč sledilk in sledilcev, je nastal 20. marca 2019 kot tolažilni profil za strto srce prijateljice. Tako imenovane meme objave Srcozloma so postale kultni del tega slikovnega družabnega omrežja, najbolj »zlomljene« pa si boste lahko zdaj ogledali še v galerijski zbirki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.