»Zataknjena«

V skladu s 26. členom Zakona o medijih (ZMed) - Pravica do popravka objavljenega obvestila - prosimo za pripravo in objavo enakovrednega prispevka s prikazom nasprotujočih dejstev, saj je bil v Mladini dne 31. 7. 2020 objavljen zapis avtorice Pie Nikolič, naslovljen ’’Zataknjena’’.

Avtorica besedila že uvodoma navaja neresnice, ko zapiše, da si je državna sekretarka ponovno privoščila javni fiasko, že drugi po aferi ’’odgovorila-sem-na-več-kot-50-elektronskih-dopisov-v-70-dneh’’. Pojasnjujemo, da je državna sekretarka v stavkih, na katere se sklicuje avtorica Pia Nikolič, dejala, da je v času korona krize osebno odgovorila na več kot 50 zasebnih elektronskih dopisov oziroma vprašanj samozaposlenih kulturnic in kulturnikov, kar pomeni, da v to korespondenco nikakor ni všteta vsa preostala elektronska pošta, na katero kot državna sekretarka od prvega dne od začetka mandata odgovarja dnevno in ažurno.

Na vsa vprašanja, naslovljena na dr. Ignacijo Fridl Jarc, slednja odgovarja skrbno, strokovno in argumentirano, zato je navedek: ’’Sekretarka Ignacija Fridl Jarc z zagovarjanjem mnenj iz nekega davno minulega obdobja škodi današnji kulturni produkciji,’’ neresničen, skrajno zavajajoč in manipulativen.

Tudi besedilo ob ogledu predstave Psiho je v svojem bistvu promoviralo in spodbujalo zanimanje  za uprizoritveno umetnost in promocijski projekt Mi smo #odprti za kulturo. Ob njem si je državna sekretarka zastavljala vprašanje o vlogi umetnosti v današnjem času. To je vprašanje, ki mora zanimati slehernega kulturnika vsak trenutek, zato nikakor ne more biti »iz nekega davno minulega obdobja«.

S svojim sprašujočim razmišljanjem je kvečjemu druge nagovorila in ozaveščala o ustvarjalni moči umetnosti, nikakor pa škodovala kulturni produkciji. Svojo funkcijo dr. Ignacija Fridl Jarc opravlja profesionalno, strokovno in odgovorno.

Avtorica članka je napačno navedla tudi ime nagrade Društva slovenskih pisateljev za literarno kritiko kot Sitarjevo nagrado. Državna sekretarka je prejemnica Stritarjeve nagrade za mlado kritičarko.

V duhu demokratične medijske pluralnosti nas žalostijo netočnosti in skoncentriranost na iskanje konfliktov, namesto osredotočenosti na konkretna prizadevanja za promocijo kulture v širši javnosti, ustvarjalno delo in dialog. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.