IK, STA

19. 9. 2020  |  Politika

Dimitrij Rupel kot slovenski predstavnik za svobodo medijev

Imenovanje Rupla poteka v času, ko spoštovane mednarodne institucije Slovenijo opozarjajo na pomanjkanje medijske svobode

Janez Janša in Dimitrij Rupel

Janez Janša in Dimitrij Rupel
© Borut Peterlin

Vlada je na včerajšnji seji za kandidata za predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za svobodo medijev imenovala dolgoletnega bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Zunanje ministrstvo je zadolžila, da izpelje postopek za najavo kandidature. Imenovanje Rupla poteka v času, ko spoštovane mednarodne institucije Slovenijo opozarjajo na pomanjkanje medijske svobode. 

Trenutno je na tem položaju nekdanji francoski minister za evropske zadeve Francoz Harlem Desir, in sicer od leta 2017, piše na spletni strani Ovseja.

Položaj predstavnika Ovseja za svobodo medijev je ena od osrednjih institucij Ovseja. Njegove dejavnosti obsegajo opazovanje položaja medijev v 57 sodelujočih državah Ovseja in spoštovanja zavez Ovseja na področju svobode izražanja in svobode medijev.

To vključuje prizadevanja za zagotovitev varnosti novinarjev, razvoj medijskega pluralizma, spodbujanje dekriminalizacije obrekovanja, boj proti sovražnemu govoru, nudenje strokovnih mnenj glede regulacije medijev in zakonodaje ter spodbujanje svobode interneta. Predstavnik Ovseja za svobodo medijev organizira konference in druge dogodke na temo aktualnih vprašanj medijske svobode, na katerih sodelujejo novinarji, predstavniki civilne družbe in vlad ter akademiki.

V sporočilu za javnost so po seji vlade izpostavili, da je Dimitrij Rupel eden ključnih slovenskih intelektualcev, ki je s svojim političnim, družbenim in ustvarjalnim delom sooblikoval slovensko osamosvojitveno pot, vpisal Slovenijo na mednarodni politični in kulturni zemljevid ter s svojim delom bistveno vplival na oblikovanje svobodnega, demokratičnega in pluralnega medijskega prostora.

Kot prvi slovenski zunanji minister si je prizadeval za mednarodno priznanje Slovenije, leta 1992 je bil poslanec v državnem zboru, od leta 1994 do 1997 je bil župan mesta Ljubljana, leta 1997 pa je postal veleposlanik Republike Slovenije v ZDA. Mesto zunanjega ministra je ponovno zasedel med letoma 2004 in 2008. Leta 2005 je bil predsedujoči Ovseju, v prvi polovici leta 2008 pa je predsedoval Svetu za splošne zadeve in zunanje odnose EU. Sedaj predava na Fakulteti za državne in evropske študije in na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. V preteklosti je bil tudi dekan Fakultete za slovenske in mednarodne študije Nove univerze in rektor Nove univerze.

Pozabili pa so omeniti, da je v tem času Rupel spretno krmaril med levico in desnico, leta 2004 je namreč iz stranke LDS prestopil v Janševo SDS. Nekdaj oster kritik Janeza Janše in njegove politike je tako postal eden od njegovih najzvestejših sopotnikov. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.