Politika lepih misli

Za javnost so bile natisnjene in objavljene štiri dokumentirane knjige o trgovini z orožjem v obdobju osamosvajanja Slovenije in ob vojnah v nekdanji Jugoslaviji. Avtorji teh knjig so pri tem tvegali celo svoje življenje, ker so z dokumenti iz arhiva dokazali velika kriminalna dejanja tudi osebam, ki so sodelovale pri osamosvajanju Slovenije in ob tem postali pomembni slovenski politiki. Med njimi so bili, nekateri so še vedno tudi v vladah Republike Slovenije. Ob takih ugotovitvah se postavljajo zanimiva in resna vprašanja, ki zahtevajo jasne odgovore.

V dokumentih o trgovini z orožjem so takratni akterji navedeni z imenom in priimkom ter funkcijo, ki so jo opravljali v tistem času, vendar se nihče od njih ni javno odzval na ugotovitve v teh dokumentih in tudi ne po objavljenih knjigah.

Če navedbe v dokumentih ne bi bile resnične in ne verodostojne, bi strokovna in splošna javnost upravičeno pričakovala, da se bodo obdolženi poslužili tožb po pravnih postopkih in s pravnimi sredstvi proti avtorjem, da bi se s tem oprali krivde. Vendar o tem ni bilo nikoli nobene informacije.

Pri tem ostaja še vedno nepojasnjeno dejstvo, zakaj nobena politična stranka in nobena nevladna organizacija ni zahtevala pojasnila, zakaj ni bilo nobenih ukrepov za kazniva dejanja? Kako je to mogoče v pravni državi, za kar bi se upravičeno sklicevali?

Upravičeno bi pričakovali, da bi zahtevale obravnavo na pristojnih organih in službah za pregon kriminala vsaj nevladne organizacije, ki se deklarirajo za dediče borbe proti nacizmu in fašizmu ter za pravično družbo, kot je Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, TIGR organizacija odporniškega gibanja proti fašizmu. To je še posebno aktualno ob vedno bolj grobem ponarejanju zgodovine druge svetovne vojne in ob sedanjem blatenju partizanske osvobodilne vojske. Ob tem so nekatere politične stranke vedno bolj leglo nacionalizma in krutega neoliberalizma.

Zakaj je tako?

So za tak odnos do kriminalnih dejanj kriva nesposobna tožilstva, ker sama že v preteklih desetletjih niso začela s postopki, čeprav so za to dokumenti z dokazi?

Se tožilstva in sodstvo zaradi političnega vpliva, ki ga imajo nekdanji akterji v trgovini z orožjem, ne upajo izpostaviti, da bi začeli postopke?

So kriva nezainteresirana ali nesposobna vodstva organizacij, ki na proslavah častijo spomine na pravično borbo proti nacizmu in fašizmu ter zastopajo številno članstvo?

V naši državi je tisoč petsto odvetnikov, ki za plačilo prevzamejo obveznosti za zastopanje strank pred tožilstvi in sodišči. Zakaj jih nobena od zainteresiranih organizacij ne najame?

So bile vse vlade v zadnjih treh desetletjih v prikritem in tihem sporazumu z vsakokratno opozicijo, da ne bodo sodno preganjali kriminala pri trgovini z orožjem?

Je razkol med našimi državljani namerno podžigan in dneva v dan tudi zato, da nismo več pozorni do vseh zlorab, vključno pri trgovini z orožjem?

So bile vse vlade in tudi njihove opozicijske stranke zapletene v razprodajo državne lastnine, v bančne luknje, davčne utaje, kraje in v korupcijo, da so lahko varno in skrivaj delale naprej? Mednarodne organizacije ugotavljajo, da je naša država po korupciji proti vrhu v EU. Po trgovini z orožjem ob vojnah na Balkanu, so bile korupcije odkrite tudi pri nabavah orožja za potrebe naše vojske (afera Patria), nato so sledile korupcijske afere v zdravstvu (operacijske mize). V letu 2020 so sledili dokazani sporni korupcijski posli pri nabavah zaščitnih mask in respiratorjev. Zakaj so vse to prekrili ukrepi vlade proti virusu covid-19? Zakaj je oblast ob vseh nujnih ukrepih proti okužbam odkrito nastopila tudi proti druženju na javnih protestih?

Zakaj se vse naše vlade ukvarjajo samo s sprotnimi problemi in ukrepi, ob tem pa naša država nima strategije trajnostnega in policentričnega razvoja za nobeno področje, čeprav je od tega odvisna naša sedanjost in še bodočnost vseh naslednjih rodov?

Vlade imajo rade pandemijo. Rade jih imajo iz istega razloga kot imajo rade vojno. Dajejo možnost, da uvedejo nadzor nad prebivalstvom, ki ga to sicer nikoli ne bi sprejelo – z ustvarjanjem institucij in mehanizmov za dirigiranje in uvajanje poslušnosti. (Robert F. Kennedy ml., 29. avgusta 2020)

Igrane in resnične zarote so samo za slepe trote! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.