Molitev za zdravo pamet

Kot redni bralec Mladine sem z zanimanjem prebral prispevek Jureta Trampuša z naslovom Molitev za zdravo pamet. Zahvaljujem se za simpatično pobudo, naj molim za zdravo pamet vseh. Tudi sam sem razmišljal v tej smeri in sprejel odločitev, da bo v Starem Velenju odslej sveta maša za zdravo pamet vsak mesec. Popolnoma namreč soglašam z Juretom Trampušem, da zdrave pameti ni nikoli preveč. Pravzaprav mislim, da je je v naši družbi odločno premalo. Ne glede na politično, versko, narodno ali kakršno koli drugo pripadnost, da se razumemo. Nekoč je bilo običajno, da so ljudje redno molili za zdravo pamet. Danes tega skorajda ni več. Kar bi po moje morali spremeniti. Zdrava pamet je namreč pogoj za strpnost, spoštovanje in dialog. Česar danes nimamo ravno v izobilju. No, pri sveti maši pred županskimi volitvami v Velenju smo seveda molili za zdravo pamet vseh. Saj jo vsi potrebujemo.

Ker pa se mi zdi, da si je Jure Trampuš ustvaril nekoliko napačno predstavo o dogodku, na katerem ga ni bilo, se mi zdi prav, da ga pojasnim. Eden od naših župljanov mi je predlagal, da bi pri eni od svetih maš pred županskimi volitvami te vključili v molitev. Predlog sem z veseljem sprejel. Nekaj nedelj pred tem smo imeli sveto mašo za pokojnega župana Bojana Kontiča. Molitveni namen – za zdravo pamet pred volitvami – sem oblikoval sam, zaradi že navedenih razlogov in ker se mi zdi, da so ravno volitve čas, ko lahko najbolj občutimo odsotnost zdrave pameti. Pri sveti maši nismo »gostili« županskega kandidata, ampak smo bili vsi skupaj gostje Njega, ki nas uči ljubezni in spoštovanja do vseh.

Ne glede na politično, versko, narodno ali kakršno koli  drugo pripadnost. Županskega kandidata Darka Koželja sem v cerkvi med sveto mašo opazil zadaj, med drugimi verniki. Po končani sveti maši sem se v zakristiji srečal z nekaj župljani, nato pa se odpravil pred cerkev izpraznit nabiralnik s telefonskimi številkami navzočih in pogledat, če že prihaja družina, s katero sem bil dogovorjen za krst otroka. Tam sem srečal in pozdravil tudi županskega kandidata ter sprejel predlog enega od navzočih, da se skupaj fotografiramo. In tako je nastala fotografija, ki je nekatere spravila v slabo voljo. Kot je pred časom druge spravila v slabo voljo fotografija, na kateri je bil p. Branko Cestnik z Gregorjem Golobičem. Z županskim kandidatom Darkom Koželjem sem bil doslej fotografiran samo enkrat. Že večkrat pa sem bil fotografiran z drugim županskim kandidatom, Petrom Dermolom, kot tudi pokojnim županom Bojanom Kontičem in Srečkom Mehom, ki je bil župan pred njim (vsi trije iz stranke SD). Sicer se z njimi res nisem nikoli srečal pred cerkvijo, ne bi pa imel nič proti. Bil bi jih vesel, kot sem bil vesel županskega kandidata Darka Koželja, ki ga štejem za našega župljana, saj stanuje v naši župniji. In kot bom vesel tudi Jureta Trampuša, če ga bo pot kdaj pripeljala v Staro Velenje. Pa ni treba v ali pred cerkev. Lahko greva na kavo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.