DK, STA

 |  Svet

Na Hrvaškem naj bi imeli milijon kosov nezakonitega orožja

Orožje večinoma izhaja iz povojnih let v devetdesetih

© Wikimedia Commons

Streljanje pred poslopjem hrvaške vlade sredi Zagreba, ki se je zgodilo v ponedeljek je znova odprlo vprašanje nezakonitega orožja, ki so ga na Hrvaškem večinoma obdržali po vojni v 90. letih. Dovoljenje za posedovanje orožja ima približno 100.000 državljanov. Neuradne ocene pa kažejo, da je v državi milijon kosov nezakonitega orožja.

Napadalec na poslopje hrvaške vlade je streljal na policiste z brzostrelko, za katero na Hrvaškem ni mogoče dobiti orožnega lista. Samomor je storil s pištolo, ki prav tako ni bila prijavljena. Na kmetiji nedaleč od Kutine, kjer je živel s starši, so našli še dve neprijavljeni puški in skoraj 1200 kosov streliva vojaškega izvora.

"Nismo presenečeni, da je družina imela orožje. Verjemite, težko se je ločiti od orožja, s katerim smo s srcem in dušo branili našo državo," je za današnji Jutarnji list povedal eden soborcev očeta napadalca. 

Na hrvaškem črnem trgu ni težko kupiti avtomatskega orožja, kot je spomladi preveril novinar Jutarnjega lista Mario Pušić, ki mu je v 50 urah na območju Karlovca uspelo nabaviti kalašnikovko za 600 evrov. Svoje dejanje je prijavil policiji vnaprej, da bi se izognil kaznivemu dejanju.

Pušić je v pogovoru za regionalno televizijo N1 v torek dejal, da se na Hrvaškem sploh ne zavedajo, koliko ilegalnega orožja je v državi. Izpostavil je ocene, do katerih je prišel med obravnavo teme, da je v državi približno milijon kosov neprijavljenega orožja. Podobne ocene iz drugih virov je v torek zvečer objavila tudi komercialna televizija RTL, ki je ocenila, da imajo na Hrvaškem ilegalnega orožja za še eno vojno.

Hrvaško notranje ministrstvo že od leta 2007 poziva državljane, naj prostovoljno izročijo nezakonito orožje, za to pa jih ne bodo doletele nobene posledice. Do konca septembra letos so državljani policiji predali več kot 5000 kosov avtomatskega orožja in 9000 kosov orožja, za katero lahko dobijo dovoljenje, in tudi več kot 330.000 različnih eksplozivnih naprav, pet ton različnega eksploziva ter 5,5 milijona kosov streliva, je na torkovi novinarski konferenci v Zagrebu povedal vodja protieksplozivne službe hrvaške policije Marijan Nikolau.

Hrvaško notranje ministrstvo že od leta 2007 poziva državljane, naj prostovoljno izročijo nezakonito orožje, za to pa jih ne bodo doletele nobene posledice.

Pozval je državljane, naj nadaljujejo s prostovoljnimi predajami ilegalnega orožja, ker bodo v nasprotnem kaznovani, če bodo policisti pri njih našli ilegalno orožje. Ni želel oceniti, koliko ilegalnega orožja je še na Hrvaškem.

Tudi podpredsednik hrvaške vlade za nacionalno varnost in minister za veterane Tomo Medved je v izjavi za medije pozval vse hrvaške veterane, naj prostovoljno predajo ilegalno orožje policiji. Meni, da danes, 25 let po koncu vojne, ni nobenega razloga, da bi imeli orožje še vedno doma.

Na Hrvaškem je slišati tudi predloge, da bi bila policijska akcija uspešnejša, če bi država ponudila določeno vsoto denarja za predajo ilegalnega orožja, eksploziva in streliva, ker so mnogi lastniki vložili lasten denar v nabavo pušk, da bi sodelovali v obrambi države v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Hrvaško notranje ministrstvo je objavilo, da ima približno 100.000 hrvaških državljanov dovoljenje za posedovanje lastnega orožja. Med njimi so pripadniki vojske in policije ter lovci in športniki, pa tudi več kot 42.000 ljudi, ki so dobili dovoljenja za posedovanje pištol za zagotavljanje lastne varnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.