IK, STA

 |  Politika

Janša: »Za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija«

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da bo od 19. oktobra za celotno državo razglašena epidemija

Današnji zapis predsednika vlade RS na Twitterju

Današnji zapis predsednika vlade RS na Twitterju
© Twitter

Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija. Dodal je, da teče dopisna seja vlade. Da smo zelo blizu razglasitve epidemije novega koronavirusa, je bilo jasno po današnjih številkah, ko se je tudi število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na intenzivni negi, približalo meji za razglasitev epidemije, ki jo je določila vlada.

IbcmT5986qA

Po načrtu ukrepov za omejevanje novega koronavirusa je namreč vlada predvidela razglasitev epidemije, ko bo pojavnost števila novih okužb v zadnjih 14 dneh presegla 140 na 100.000 prebivalcev, ko bo v bolnišnicah zdravljenje potrebovalo več kot 250 ljudi in ko bo intenzivno nego več kot 50 ljudi.

V Sloveniji je pojavnost okužb po podatkih Sledilnika za covid-19 328 na 100.000 prebivalcev, po podatkih vlade z danes dopoldne pa se je v bolnišnicah na soboto zdravilo 265 oseb, intenzivno terapijo pa je potrebovalo 49 bolnikov.

V soboto so v Sloveniji sicer opravili 3765 testov na okužbe z novim koronavirusom in pri tem potrdili 726 okužb. Pozitivnih je tako bilo več kot 19 odstotkov testov.

Razmere je danes zvečer pretresal del vlade skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Predsednik vlade Janez Janša pa je v videonagovoru pozval vse, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu pri bitki za življenja.

V Sloveniji je bila sicer epidemija covida-19 razglašena že spomladi, in sicer od 12. marca do konca maja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.