IK, STA

 |  Svet

Papež podprl istospolne partnerske zveze

Papež Frančišek sicer še vedno nasprotuje istospolnim porokam in vztraja, da zakonsko zvezo lahko skleneta le moški in ženska

Papež Frančišek

Papež Frančišek
© Mazur / catholicnews.org.uk

Papež Frančišek je v dokumentarnem filmu, ki so ga danes premierno prikazali na filmskem festivalu v Rimu, podprl pravico istospolno usmerjenih oseb, da sklenejo partnersko zvezo. V filmu Francesco režiserja Evgenija Afinejevskega je papež še dejal, da imajo "homoseksualci pravico biti v družini", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To so Božji otroci, imajo pravico do družine," je v filmu v španščini dejal papež. Dodal je, da je treba pripraviti zakonodajo o partnerski zvezi in da imajo istospolno usmerjeni pravico do pravne zaščite.

Papež, ki prihaja iz Argentine, sicer še vedno nasprotuje porokam istospolnih partnerjev in vztraja, da zakonsko zvezo lahko skleneta le moški in ženska.

"Od začetka pontifikata papež govori o spoštovanju istospolno usmerjenih in nasprotuje njihovi diskriminaciji," je za spletni portal Rainews dejal strokovnjak za Vatikan Vania de Luca. "Novo pa je to, da se kot papež zavzema za zakonodajo o partnerski zvezi," je dodal.

Dveurni dokumentarec sicer opisuje sedem let Frančiškovega pontifikata in njegova apostolska potovanja. Med najbolj ganljivimi prizori v filmu je po poročanju AFP papežev telefonski klic istospolnemu paru s tremi majhnimi otroki. Moška sta Frančišku v pismu razkrila, da ju je sram pripeljati otroke v cerkev, papež pa ju je pozval, naj z družino še naprej hodita v cerkev ne glede na to, kaj pravijo drugi.

pDdQogVKSXQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.