DK, STA

 |  Svet

Astronavtka svoj glas na volitvah oddala iz vesolja

To sicer zanjo ni nič novega, saj je tako glasovala že na zadnjih volitvah pred štirimi leti

Kate Rubins

Kate Rubins
© Josh Valcarcel / NASA

Ameriška astronavtka Kate Rubins je v četrtek na krovu Mednarodne vesoljske postaje (ISS) oddala svoj glas na ameriških predsedniških volitvah. To sicer zanjo ni nič novega, saj je tako glasovala že na zadnjih volitvah pred štirimi leti.

"Z mednarodne vesoljske postaje: danes sem glasovala," je na Twitterju ameriške vesoljske agencije Nasa zapisala Rubinsova. Ob tem so objavili njeno fotografijo pred ograjenim prostorom, na katerem je napis "volišče ISS".

FMeLG9BliuU

Astronavtka je glasovala prek kriptirane elektronske pošte. Volilni uradnik v okraju Harris, kjer je Nasin vesoljski center v Houstonu, je glasovnico po elektronski pošti poslal na ISS, kjer jo je Rubinsova izpolnila in poslala nazaj.

"V čast nam je, da lahko glasujemo iz vesolja," je dejala še pred odhodom na vesoljsko postajo, kamor je skupaj z dvema ruskima kozmonavtoma prispela pretekli teden.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.