DK, STA

24. 10. 2020  |  Politika

Erjavec: »Za zdaj sem samo kandidat in še vedno zunaj politike«

Kandidat za predsednika stranke je poslancem predstavil svoj program za ponovno vodenje DeSUS

Karl Erjavec

Karl Erjavec
© Borut Krajnc

Dolgoletni predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je po odstopu Aleksandre Pivec z vrha stranke dal soglasje k ponovni kandidaturi za vodenje DeSUS, je včeraj svoj program predstavil poslanski skupini. Nekateri poslanci niso skrivali želje po njegovi vrnitvi. Erjavec je po srečanju izrazil zadovoljstvo s pogovorom in ga ocenil za konstruktivnega.

Erjavec je v izjavi za medije v DZ pojasnil, da pri poslancih čuti podporo, česar je vesel. "Mislim, da je to zelo pomembno za nadaljnje delo v stranki. Predsednik stranke brez prave podpore poslanske skupine in organov stranke zelo težko dobro funkcionira," je dejal.

Izrazil je pričakovanje, da bo na kongresu prejel ustrezno podporo. "Potem bomo pa na organih stranke sprejeli nadaljnje odločitve glede prihodnjega dela stranke DeSUS," je še dejal.

Na novinarska vprašanja Erjavec ni želel odgovarjati, saj je, kot je dejal, za zdaj "samo kandidat in še vedno zunaj politike in zunaj javnega življenja". Kongres pa bo po njegovih besedah odločil, ali pride nazaj.

Izrazil je pričakovanje, da bo na kongresu prejel ustrezno podporo. "Potem bomo pa na organih stranke sprejeli nadaljnje odločitve glede prihodnjega dela stranke DeSUS," je še dejal.

Na januarskem kongresu je Aleksandra Pivec odnesla Erjavca z vrha stranke. A njen mandat ni trajal dolgo. Po številnih očitkih v javnosti glede plačil gostovanj po Sloveniji se je morala posloviti tako z mesta predsednice stranke kot ministrice za kmetijstvo. Sprva je napovedala ponovno kandidaturo za predsednico na volilnem kongresu, ki bo predvidoma novembra, a je pozneje stranko zapustila.

Erjavec je sicer po januarskem porazu sporočil, da se umika iz javnega življenja, zato je marsikoga presenetila njegova odločitev, da se bo poskušal ponovno zavihteti v vrh stranke. Doslej se v zvezi s ponovno kandidaturo za predsednika DeSUS ni oglašal.

Poleg Erjavca se za mesto predsednika poteguje tudi Srečko Felix Krope, ki se je s poslansko skupino DeSUS sestal v četrtek. Prav sodelovanje poslanske skupine in vodstva stranke zaznava kot eno pomembnejših težav DeSUS, izboljšanje tega pa postavlja med prioritetne naloge.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.