Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Mrzla voda za zdravje

Leeann Coller / pixy

Leeann Coller / pixy

Demenca je ena izmed bolj razširjenih bolezni med starostniki. Navadno prizadane starejše od 65 let (čeprav tudi mlajši niso izjema), z vse hitrejšim podaljševanjem življenjske dobe pa je jasno, da bo za to boleznijo obolevalo vedno več ljudi. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije bo leta 2050 z demenco živelo več kot 100 milijonov svetovnega prebivalstva. 

Z Univerze v Cambridgeu prihaja spodbudba novica o razumevanju in zdravljenju te bolezni. Ob preiskovanju skupine zimskih plavalcev so raziskovalci ugotovili porast določenega proteina v telesu, ki naj bi zaviral pojavnost demence. Prisotnost tega proteina je neposredno povezana z rednim izpostavljanjem nizkim temperaturam. 

Znanstveno potrjeno je, da imajo različne vodne terapije blagodejen učinek na človeka, vendar se moramo takšnih podvigov lotevati z vso previdnostjo, saj imajo lahko tudi negativne posledice na naše zdravje. Kopanje v mrzli vodi postaja vse bolj priljubljeno, mogoče pa nam ga kmalu predpišejo tudi zdravniki!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.