DK, STA

 |  Politika

Nemčija uvaja strožje ukrepe

Vlada zagovarja delno zaustavitev javnega življenja

Angela Merkel

Angela Merkel
© Flickr

Včeraj se je nemška kanclerka Angela Merkel z ministrskimi predsedniki zveznih dežel dogovorila, da bodo v ponedeljek uvedli strožje ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vsebina ukrepov še ni znana, vendar vlada zagovarja delno zaustavitev javnega življenja.

Na virtualnem srečanju je Angela Merkel s 16 ministrskimi predsedniki razpravljala o novih ukrepih, ki bi lahko pomagali upočasniti širjenje novega koronavirusa. Zaenkrat so se strinjali, da bi strožji ukrepi začeli veljati v ponedeljek.

Kakšni bodo ukrepi, zaenkrat še ni znano. Na predlog vlade naj bi zaprli bare in restavracije, dovoljena bi bila dostava ali osebni prevzem. Omejili bi tudi druženje v javnosti na člane dveh gospodinjstev, v večji meri bi prepovedali notranji turizem, nastanitve bi lahko nudile svoje usluge le za nujne primere.

Ukrepi bi bili v veljavi do konca novembra, da bi tako rešili božič, piše v vladnem predlogu.

Zavzemajo se tudi za zaprtje kinodvoran in gledališč ter športnih in rekreacijskih ustanov.

Bodo pa skušali obdržati odprte šole in vrtce. Odprti bi ostali tudi frizerski saloni, na drugi strani pa bi svoja vrata zaprli kozmetični in masažni saloni.

Ukrepi bi bili v veljavi do konca novembra, da bi tako rešili božič, piše v vladnem predlogu.

V Nemčiji se soočajo s porastom novih okužb. Včeraj so potrdili 14.964 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije. Skupno so potrdili 449.275 okužb, od tega je umrlo 10.098 ljudi, 27 v zadnjem dnevu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.