DK, STA

 |  Svet

Žvižgač Snowden zaprosil za rusko državljanstvo

Ruske oblasti so pred dvema tednoma Snowdnu odobrile stalno prebivališče v državi

Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je našel zatočišče v Rusiji, je sporočil, da je skupaj s svojo nosečo ženo zaprosil za rusko državljanstvo. Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena je pred dvema tednoma sporočil, da so ruske oblasti Snowdnu odobrile stalno prebivališče v državi.

"Po letih ločitve od najinih staršev z ženo ne želiva, da bi bila ločena od najinega sina. Zato sva se zdaj v obdobju pandemije in zaprtih meja odločila, da zaprosiva za dvojno ameriško-rusko državljanstvo," je sporočil 37-letni Snowden preko Twitterja.

Snowdnova žena Lindsay Mills, ki z njim živi v Rusiji že od leta 2014, je prejšnji teden razkrila, da je noseča. Na Twitterju je objavila fotografijo, kako Edward poljublja njen nosečniški trebušček in dopisala: "Najino največje sodelovanje prihaja kmalu."

Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je pred leti s strežnika agencije pobral 1,5 milijona zaupnih dokumentov in z njimi s Havajev pobegnil v Hongkong, kjer jih je leta 2013 predal novinarjem.

Razkril je, da ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni civilistov po vsem svetu. Ker mu je v ZDA zaradi izdaje državnih skrivnosti grozil in mu še vedno grozi zapor, je pobegnil v Rusijo, kjer je dobil azil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.