IK, STA

 |  Svet

Zaradi prepovedi pravice do splava močno upadla podpora desnici 

Podpora vladajoči poljski stranki Zakon in pravičnost (PiS) padla za skoraj deset odstotnih točk. Kar 71 odstotkov Poljakov pa želi, da bi Jaroslaw Kaczynski odstopil s položaja vodje stranke.

Protesti za pravice žensk na Poljskem

Protesti za pravice žensk na Poljskem
© Jakub Zabinski

Podpora vladajočim poljskim konservativcem je po skoraj popolni prepovedi pravice do splava močno upadla. Kot je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava, je podpora vladajoči stranki Zakon in pravičnost (PiS) padla za skoraj deset odstotnih točk v primerjavi s prejšnjim mesecem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V anketi, ki sta jo med 1000 vprašanimi v soboto izvedla časnik Dziennik Gazeta Prawna in radio RMF FM, je 30,9 odstotka vprašanih odgovorilo, da podpirajo PiS. Pred dvema tednoma je vladajočo stranko podprlo 40,5 odstotka sodelujočih v anketi.

Liberalna opozicijska Državljanska platforma po drugi strani beleži malce večjo podporo kot doslej. V sobotni anketi jo je podprlo 25,3 odstotka vprašanih, pred dvema tednoma pa 23,3 odstotka.

Novemu sredinskemu gibanju Poljska 2050 pa se je podpora z 9,3 odstotka povečala na 14,7 odstotka.

Odločitev sodišča je sprožila množične proteste po vsej državi. Na ulice poljskih mest je kljub prepovedi zbiranja ob pandemiji covida-19 odšlo na stotistoče ljudi. Samo v Varšavi se je po podatkih tamkajšnjih oblasti v petek zbralo okoli 100.000 ljudi.

Druga javnomnenjska raziskava, ki so jo opravili za dnevnik Rzeczpospolita, kaže, da 71 odstotkov Poljakov želi, da bi Jaroslaw Kaczynski odstopil s položaja vodje PiS. Analitiki ocenjujejo, da prav Kaczynski stoji za odločitvijo poljskega ustavnega sodišča, ki je 22. oktobra razsodilo, da je umetna prekinitev nosečnosti zaradi deformacij zarodka neskladna z ustavo.

Odločitev sodišča je sprožila množične proteste po vsej državi. Na ulice poljskih mest je kljub prepovedi zbiranja ob pandemiji covida-19 odšlo na stotistoče ljudi. Samo v Varšavi se je po podatkih tamkajšnjih oblasti v petek zbralo okoli 100.000 ljudi. Več protestov je napovedanih tudi v prihodnjih dneh. 

Na Poljskem je bila pravica do umetne prekinitve nosečnosti že doslej izredno omejena. Letno v državi izvedejo okoli 2000 legalnih splavov, od tega večino prav zaradi deformacij zarodka. A po ocenah skupin za pravice žensk je dejansko splavov 200.000 na leto, ilegalnih ali pa gredo ženske v tujino.

mTxvveUZGEg

1bAekMlVHa8

k01E3h0ztg4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.