Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Mali koraki z velikim vplivom

Marketinka1 / Wikimedia Commons

Marketinka1 / Wikimedia Commons

Luče v Zgornji Savinjski dolini so postale prva slovenska samooskrbna energetska skupnost. Vas, ki je imela v preteklosti šibko elektroenergetskego omrežje zaradi geografske razgibanosti in razpršene poseljenosti, sedaj električno energijo v celoti pridobiva na osnovi obnovljivih virov, predvsem sončne energije.

Pilotni projekt je odličen pokazatelj tega, da je z združevanjem tehnologije, gospodarstva in lokalnih skupnosti možno oblikovati trajnostne modele delovanja, ki nudijo pravilne odgovore na trenutno okoljsko krizo. Pri tem pa ni potrebno razmišljati le na mikro lokalnem nivoju. Za primer lahko vzamemo Kostariko, ki je v 90. letih začela z načrtnim pogodzovanjem po tem, ko je izgubila skoraj polovico deževnega gozda zaradi ekstenzivnega poseka. S shemo subvencij, ki denar črpa iz visoke obdavčitve fosilne industrije, je v program aktivno vključila lokalno prebivalstvo in lastnike zemljišč, ki danes s ponosom skrbijo za naravo.

Želimo si še več takšnih zgodb o uspehu!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.