Izak Košir

 |  Mladina 45  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov na spletu

Kjer so čebele doma

Kjer so čebele doma
© SEM

Kjer so čebele doma, Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

Kliknite na www. etno-muzej.si/cebele

Slovenski etnografski muzej je 3. novembra odprl interaktivno spletno razstavo, ki s fotografijami, besedili in videi razkriva zbirke tega muzeja, osredotočene na bivališča čebel. Na ogled so mejniki v zgodovini čebelarjenja, projekciji čebelnjakov nekoč in danes, dva kratka filma o čebelarjenju na podeželju in v mestu ter panji, v katerih je živela in še živi kranjska čebela. Ker je ta rasa čebel avtohtona tudi v sosednjih državah, med drugim na Hrvaškem, je na ogled tudi bogata zbirka panjev iz Etnografskega muzeja v Zagrebu. Avtorica razstave je Barbara Sosič, soavtorica pa dr. Bojana Rogelj Škafar.

Vranja vrata, Mestno gledališče ljubljansko, Ljubljana / YouTube

07/11 ob 20. uri

Na YouTube kanalu Mestnega gledališča ljubljanskega bo v soboto ob 20. uri na sporedu druga epizoda štiridelne gledališke nadaljevanke Vranja vrata avtorja Nejca Gazvode, ki je pri projektu sodeloval tudi kot asistent režiserja Aleksandra Popovskega. Ta se je takrat novega in unikatnega uprizoritvenega žanra, gledališke kriminalne nadaljevanke v štirih delih, lotil leta 2017. Zgodba govori o Idi Žakelj, ki se po treh letih londonske samostojnosti vrne v domačo hišo – v gozd ob manjši vasi na Dolenjskem, kamor se je družina Žakelj iz mesta preselila pred 15 leti. Jutro po družinski večerji policija iz reke izvleče moško truplo ... Tretjo in četrto epizodo lahko ujamete 14. in 21. novembra.

Tschimy, Kino Šiška, Ljubljana / platforma Dice

11/11 ob 21. uri

Center urbane kulture Kino Šiška zaprtju javnega življenja spet kljubuje s hibridnimi koncerti. Prek spletne platforme Dice nam med drugim prinaša avdiovizualni spektakel ameriškega glasbenika Flying Lotusa (28. novembra), še prej pa nastope domačih avtorjev – najprej producenta in kantavtorja Tschimyja, ki bo 11. novembra ob 21. uri s prenosom v živo predstavil nedavno izdani in kritiško cenjeni EP prvenec Human OS, nato pa še zasedb Darla Smoking (18. novembra) in AKA Neomi (26. novembra)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.