DK, STA

11. 11. 2020  |  Svet

Umrl je premier z najdaljšim stažem na svetu

Predsednik vlade je bil kar 49 let

Kalifa bin Salman al Kalifa in Dimitrij Medvedjev

Kalifa bin Salman al Kalifa in Dimitrij Medvedjev
© Wikimedia Commons

V bolnišnici v ZDA je umrl bahrajnski premier Kalifa bin Salman al Kalifa, predsednik vlade z najdaljšim stažem na svetu, tuje tiskovne agencije povzemajo poročanje bahrajnskih državnih medijev. Star je bil 84 let. V državi bo zaradi njegove smrti enotedensko žalovanje. V tem času bodo zastave visele na pol droga, ministrstva in vladni uradi pa bodo tri dni zaprti.

"Na kraljevem dvoru žalujejo za kraljevim veličanstvom (...) ki je umrl davi v bolnišnici klinike Mayo v ZDA," poroča bahrajnska tiskovna agencija BNA.

Pokopali ga bodo, potem ko bodo njegove posmrtne ostanke prepeljali v domovino iz ZDA. Pogreba se bo zaradi ukrepov, ki veljajo ob pandemiji covida-19, lahko udeležilo le omejeno število ljudi.

Kalifa bin Salman al Kalifa je bil na položaju, odkar je Bahrajn leta 1971 razglasil neodvisnost. S tem je bil premier z najdaljšim stažem na svetu. Sunit, ki je veljal za kontroverzno osebnost, je bil zelo nepriljubljen med šiitsko večino v državi.

91CQOYV6uSE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.