Uredništvo

 |  Politika

»Se vam zdi nekdo, ki ne pozna osnov prava EU, primerna oseba za ministra?«

Poslanec SD sprašuje ministra Hojsa, ali resnično predlaga, da državljani EU ne bi več imeli volilne pravice na lokalnih volitvah v Sloveniji 

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS
© Uroš Abram

Poslanec SD Marko Koprivc je na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa pred nekaj dnevi naslovil poslansko vprašanje v povezavi z »nepoznavanjem prava EU«. Sedmega novembra 2020 je Hojs na družbenem omrežju Twitter zapisali, da se pripravljajo »tudi manjše spremembe volilne zakonodaje za občine«, dan pred pa je »uradno predlagal, da se spremeni tudi del, ki govori o volilnih upravičencih. »Ti naj bodo zgolj državljani republike Slovenije,« je dodal. 

"Se zavedate, da bi za uresničitev tega vašega uradnega predloga bil potreben izstop Slovenije iz EU?"

Marko Koprivc v vprašanju Alešu Hojsu

»Sledeč iz zapisanega je vaš uradni predlog torej: da državljani EU ne bi več imeli volilne pravice na lokalnih volitvah v Sloveniji, saj ti niso državljani Republike Slovenije, medtem, ko jim trenutno zakonodaja na podlagi 2. odstavka 5. člena Zakona o lokalnih volitvah omogoča voliti na lokalnih volitvah,« je poudaril Koprivc in na podlagi zapisa Aleša Hojsa na ministra za notranje zadeve naslovil sledeča tri vprašanja, ki jih objavljamo spodaj.

© Twitter

  • Ali vam se zavedate, da je v skladu s pravom EU določeno, da lahko na lokalnih volitvah »državljani EU v drugi državi EU glasujejo pod enakimi pogoji kot državljani te države (glej povezavo)«? Prosim, če odgovorite z DA ali NE.
  • Če je odgovor na vprašanje št. 1 DA, prosim za odgovor: ali se zavedate, da bi za uresničitev tega vašega uradnega (!) predloga bil potreben izstop Slovenije iz EU? Če DA: zakaj se vam to zdi pametno? Če NE: zakaj in na kakšni podlagi dajete takšne uradne (!) protipravne predloge?
  • Če je vaš odgovor na vprašanje št. 1 NE, vas prosim za odgovor: ali se vam zdi nekdo, ki ne pozna osnov prava EU, primerna oseba za ministra v Vladi Republike Slovenije?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.