DK, STA

 |  Politika

Avstrija se ustavlja za tri tedne

Do 6. decembra bo tako drastično omejena svoboda gibanja in druženja

Prazne dunajske ulice

Prazne dunajske ulice
© Pikrepo.com

V Avstriji se zaradi zaostrovanja epidemijie covida-19 danes začenja tritedensko popolno zaprtje države. Do 6. decembra bo tako drastično omejena svoboda gibanja in druženja, zaprte bodo vse nenujne trgovine ter številne storitvene dejavnosti, kor so frizerski saloni.

Ukrepi so zaradi hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom, s tem pa tudi števila hospitalizacij in smrti zaradi covida-19, pričakovani. Vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza vztraja, da drugače ne gre, saj dosedanji ukrepi niso zajezili epidemije.

Z izjemo članov istega gospodinjstva so od danes dovoljena le še srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, ter z enim samim najožjim sorodnikom.

Med izjemami, ki dovoljujejo odhod iz stanovanja, so med drugim še oskrba oziroma pomoč osebam, ki to nujno potrebujejo, uresničevanje in izpolnjevanje "družinskih pravic in obveznosti", nakup osnovnih dobrin ter obisk pri zdravniku. Izrecno so navedeni tudi obiski pokopališč in sprehodi hišnih ljubljenčkov ter rekreacija.

Z izjemo članov istega gospodinjstva so od danes dovoljena le še srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, ter z enim samim najožjim sorodnikom.

Odhod z doma na delo je dovoljen, če je to res potrebno, a oblasti vsem svetujejo prehod na delo od doma, če je to le mogoče. Ves pouk bo v prihodnjih tednih potekal na daljavo in tudi vrtci bodo v pretežni meri zaprli svoja vrata.

Obenem se v Avstriji z današnjim dnem zapirajo vse nenujne trgovine, tiste, ki pa bodo še odprte, bodo lahko delovale le med 6. in 19. uro. Zaprte bodo tudi številne storitvene dejavnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.