Uredništvo

 |  Kultura

LIFFE: Nažgani

V okviru 31. Liffa si lahko preko spletne platforme cinesquare.net ogledate komedijo, ki se sprašuje, ali je povišana raven alkohola v krvi res tako slaba stvar

Martin je bil še nedavno tega najboljši učitelj na srednji šoli, zdaj pa je zapadel v globoko krizo. V razredu se pojavi le redko, njegov zakon pa je v krizi. Nekega dne ga na rojstnodnevni zabavi prijatelji prepričajo, da začne popivati z njimi.

Eden od njih pove zgodbo o filozofu, ki je zagovarjal tezo, da so ljudje rojeni s pol promila premalo alkohola v krvi. Svojim kolegom zato predlaga svojevrsten eksperiment: od zdaj naprej bodo vsak dan pili ravno toliko, da bodo vseskozi vzdrževali primerno raven alkohola v krvi. Zadeva sprva deluje, a kmalu na površje privrejo dolgo potlačene osebne težave. 

"Film raziskuje pivske navade Dancev. Dejstvo je, da je alkohol v zgodovini človeštva prispeval k številnim dosežkom. Churchill je svetovno vojno dobil popolnoma nasekan. General Grant je bil ves dan pijan. Hemingway je pod vplivom alkohola pisal brezčasne romane. Osuplja me, da ta v steklenico ujeta snov lahko življenje odpre in obenem človeka tudi ubije," je zapisal režiser Thomas Vinterberg.

bj8Jmz_srDg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.