Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Bidnov zasuk

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Novoizvoljeni ameriški predsednik je v svojih predvolilnih obljubah napovedal, da bo zunanja politika temeljila na varnosti, prosperiteti in vrednotah ZDA. Z drugimi besedami, Biden obljublja obnovitev zunanje politike, ki je v preteklosti omogočila vzpod nacionalistične in rasistične pošasti, ki trenutno še vlada Beli hiši.

Izzivov bo ogromno, saj je prejšnja administracija močno poslabšala odnose tudi z zgodovinskimi zavezniki, kakopak vse v imenu zagovarjanja ekonomskih interesov. Tudi zaostrovanje ekonomskih in političnih odnosov s Kitajsko bo težko spreobrniti čez noč. Da o vrnitvi ZDA v mednarodne organizacije in (podnebne) sporazume niti ne izgubljamo besed, saj je škoda že narejena.

Roko sprave je ponudil iranski zunanji minister Zarif, ki obljublja, da se bodo v Teheranu držali vseh dogovorov jedrskega sporazuma, v kolikor Biden prekliče ameriške sankcije. Biden ima odlično priložnost, da začrta spremembo v zunanjepolitični paradigmi. Vprašanje pa je, ali jo bo izkoristil.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.