DK, STA

 |  Politika

DeSUS izbira novega predsednika stranke

Zmagovalec bo znan prihodnjo soboto

Karl Erjavec

Karl Erjavec
© Uroš Abram

Delegati izrednega volilnega kongresa DeSUS, ki tokrat zaradi epidemije poteka dopisno, so včeraj začeli z glasovanjem za individualne funkcije v stranki. Izpolnjene glasovnice lahko po pošti pošljejo na stranko do vključno torka, rezultate pa bodo javno razglasili 5. decembra. Za predsednika stranke kandidirata Srečko Felix Krope in Karl Erjavec.

Na dopisnem kongresu DeSUS, ki se je začel prejšnji petek, sodeluje 231 delegatov. Za tri podpredsedniška mesta se poteguje deset kandidatov, novega predsednika stranke pa izbirajo med dvema kandidatoma. Erjavec, ki ga je s predsedniškega mesta po 15 letih januarja odnesla Aleksandra Pivec, se po njenem odstopu vrača v politiko.

V pisnem kongresnem nagovoru delegatom se je dotaknil razlogov za kandidaturo in ocenil, da je DeSUS trenutno v političnem breznu. Opozoril je, da jih čakajo izzivi zaradi epidemije covida-19 in obenem veliki izzivi v stranki, a verjame v poenotenje in ponoven vzpon DeSUS-a.

Na dopisnem kongresu DeSUS, ki se je začel prejšnji petek, sodeluje 231 delegatov. Za tri podpredsedniška mesta se poteguje deset kandidatov, novega predsednika stranke pa izbirajo med dvema kandidatoma.

Erjavčev protikandidat Krope pa med razlogi za ponovno kandidaturo navaja željo, da DeSUS pridobi ugled, ki ga je imela stranka v letu ustanovitve.

Kongres DeSUS utegne vplivati tudi na širše politično dogajanje, saj poslance te stranke poleg poslancev SMC vabijo v morebitno novo vlado oz. Koalicijo ustavnega loka (KUL). V KUL so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, a imajo za uspeh konstruktivne nezaupnice vladi sedem glasov premalo. Ključen je, kot pravijo, kongres DeSUS.

Erjavec je sicer v nagovoru delegatom opozoril, da politična situacija v državi ni rožnata, zato bi bilo pomembno, da se DeSUS po kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev.  Pred nekaj tedni se je sestal tako s premierjem Janezom Janšo kot vodilnim pobudnikom KUL Jožetom P. Damijanom, v četrtek pa tudi s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.