DK, STA

29. 11. 2020  |  Politika

Policija bo tudi danes poostreno nadzirala gibanje po državi

Preverjala bo tudi namen potovanja oz. upravičenost prehoda med občinami

© Borut Krajnc

Policija je ta konec tedna na območju celotne države na avtocestah in hitrih cestah vzpostavila nadzorne točke, na katerih bo izvajala celovit nadzor cestnega prometa. Preverjala bo tudi namen potovanja oz. upravičenost prehoda med občinami. Gibanje po državi je vlada prepovedala 26. oktobra, omejitev pa je v četrtek podaljšala še za teden dni. Policija bo poleg občinskih meja poostreno nadzirala tudi državno mejo.

Gibanje po državi je sicer dovoljeno za prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma za namen oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Poleg tega bo prehajanje občinskih meja še naprej mogoče za dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona ter za dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.

Gibanje po državi je vlada prepovedala 26. oktobra, omejitev pa v četrtek podaljšala še za teden dni. Policija bo poleg občinskih meja poostreno nadzirala tudi državno mejo.

Dodatno bo prehajanje občinskih meja dovoljeno tudi za izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva, za potovanja oseb, ki so vstopile v Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji, pa tudi za dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču posameznika, kot pa so te trgovine ali storitve v občini prebivališča oz. ali če jih v občini prebivališča ni.

Odlok določa tudi, da uveljavljanje izjem velja tudi za ožje družinske člane in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.