DK, STA

 |  Družba

Slovenska pametna ptičja hišica zbrala že več kot milijon evrov sredstev

Osnovni komplet Bird Buddy zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za ptičjo hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno video kamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja

© Kickstarter

Pametna ptičja hišica Bird Buddy, za katero stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter nadaljuje uspešno kampanjo. Do zdaj so prepričali že več kot 7275 podpornikov, s pomočjo katerih so zbrali že 1,05 milijona evrov sredstev. Na začetku so si za cilj postavili zbrati 50.000 evrov. Kampanjo zbiranja sredstev imajo sicer namen zaključiti 14. januarja 2021, je še razvidno s spletne strani projekta na platformi Kickstarter.

Osnovni komplet pametne ptičje hišice Bird Buddy zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za ptičjo hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno video kamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja.

Omenjeni senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika ptičje hišice. Uporabnik lahko potem s pomočjo aplikacije naredi fotografijo ptice, medtem ko je ta v ptičji hišici.

VPCGr5xcVtY

Aplikacija s pomočjo tehnologij umetne inteligence tudi prepozna vrsto ptice, uporabniku omogoča tudi urejanje in deljenje fotografij ptic, ponuja mu tudi nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic. Z vgrajenim mikrofonom prepozna vrsto ptice tudi po njenem oglašanju.

V skladu z načrtom bodo s proizvodnjo ptičjih hišic začeli sredi leta 2021, podpornikom pa jih bodo začeli dobavljati predvidoma septembra 2021, je še razvidno s spletne strani na Kickstarterju.

Po obsegu zbranih sredstev je to doslej najuspešnejši slovenski projekt na platformi Kickstarter. Pred tem je bila najuspešnejša slovenska kampanja električno kolo Flykly, s katerim so njegovi avtorji zbrali nekaj več kot 700.000 dolarjev.

hgpFA5vpRQc

Sledijo lebdeči gramofon Mag-Lev (552.000 dolarjev), kavomat Gina blagovne znamke Goat Story (502.000 dolarjev), kavni lonček Goat Mug iste blagovne znamke (458.000 dolarjev) in električni skiro Smart Ped blagovne znamke Flykly (385.000 dolarjev).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.